Na hlavný obsah

Ochromili sankcie ruskú ekonomiku?

Pozícia Ruska ako vývozcu komodít sa od začiatku vojny nenávratne narušila.

Ochromili sankcie ruskú ekonomiku?
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Sankcie proti Rusku výrazne ochromujú jeho ekonomiku. Tvrdia to vedci z prestížnej americkej univerzity v Yale. Kremeľ to odmieta. Podľa pozorovateľov však zverejňuje len údaje, ktoré chce. Odborníci sa zhodujú, že problémy sa už prehliadnuť nedajú.

Ruská ekonomika je stále silná a na sankcie viac dopláca Západ – to je rétorika Kremľa, ktorá sa doteraz nezmenila. Najnovšie údaje štúdie amerických vedcov však hovoria o opaku. Pozícia Ruska ako vývozcu komodít sa od začiatku vojny nenávratne narušila. Prepadli sa aj iné odvetvia.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

„Kremeľ selektuje ekonomické správy od začiatku invázie. Úrady vyhadzujú nepriaznivé štatistiky a zverejňujú len tie, ktoré sú pre Rusko pozitívne. Tieto Putinom vybrané čísla sú príliš nereálne priaznivé,“ tvrdia vo vyhlásení vedci z americkej univerzity.

Rusi pripúšťajú pokles

Najnovšie údaje ruského štatistického úradu o priemyselnej výrobe za jún pripúšťajú, že v porovnaní s minulým rokom výrazne utrpeli viaceré odvetvia. Napríklad v prípade automobilov klesla výroba až o 89 %.

„Rusi sa stretávajú s problémami v leteckom a automobilovom priemysle. Ďalšie odvetvia sa pridávajú. Pred chvíľou som sledoval čísla zo stavebníctva, tu došlo tiež k výraznému poklesu. Toto sú všetko dôsledky sankcií, dôsledky toho, že Rusi nemôžu nič dovážať a vyrábať,“ vysvetľuje Karel Svoboda z Fakulty sociálnych vied Karlovej Univerzity.

Rusko podľa štúdie tiež nevyváža toľko surovín, ako by sa mohlo zdať. Práve odchodom viac ako tisícky zahraničných spoločností z krajiny stratilo až 40 % z hrubého domáceho produktu (HDP). Štúdia tvrdí, že ruské finančné trhy dosahujú najhoršie výsledky na svete. To obmedzuje čerpanie nových investícií na oživenie ekonomiky.

„Nastal obrovský pokles reálnych miezd, čo sa samozrejme prejaví potom na maloobchode. Ono sa to už aj prejavuje. Ľudia prestanú kupovať veci a obrátia sa zas len na tie najzákladanejšie produkty, takže Rusko minimálne v tejto perspektíve čaká skĺznutie k takej primitívnejšej ekonomike,“ dodal Svoboda.  

Medzinárodný menový fond pred niekoľkými dňami hovoril o opaku – že ruská ekonomika na tom nie je až tak zle, ako sa očakávalo. Dokonca predpovedá rast ruského HDP. Svoboda si myslí, že organizácia vychádza z oficiálnych zverejnených štatistík, ktoré vyplývajú z neúplných alebo zavádzajúcich údajov z Kremľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál