Na hlavný obsah

Seniori by sa mali na jeseň dočkať pomoci

Krajniak plánuje navrhnúť takzvaný 14. dôchodok.

Ľudia s nižšími dôchodkami by sa mali v jeseni dočkať vyššej peňažnej pomoci. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) plánuje navrhnúť takzvaný 14. dôchodok. Potvrdil to v relácii RTVS O 5 minút dvanásť.

Valorizácia, podľa neho, prináša výrazný nárast najmä ľuďom s najvyššími dôchodkami. Seniori však s návrhom spokojní nie sú a trvajú na mimoriadnej valorizácii.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jednota dôchodcov neustále požaduje zaradenie seniorov do vládnej pomoci. Žiada mimoriadnu 8 % valorizáciu dôchodkov ešte v tomto roku. Poukazuje na to, že viac ako milión dôchodcov sa tiež podieľa na zvýšenom výbere daní.

„Požadujeme mimoriadnu 8 % valorizáciu. Hovorí sa o tom, že dva a pol miliardy sa vybralo na rozpočet. Prepočítavali sme, že 20 % z toho zaplatili naši dôchodcovia, a to tým, že a zvýšili ceny,“ hovorí Valéria Pokorná, podpredsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Vláda zatiaľ o možnosti mimoriadnej valorizácie mlčí. Aj Krajniak sa odvoláva na dvojciferné zvyšovanie v budúcom roku a možnú ďalšiu jednorazovú pomoc na jeseň. Mal by to byť akýsi 14. dôchodok. Najviac by mali dostať ľudia s najnižšími dôchodkami.

„Nenazýval by som to priamo dôchodkom. Určite by som to chcel urobiť tak, aby tí najviac odkázaní, to znamená tí s najmenšími dôchodkami, dostali viac. Konkrétny návrh predstavím verejnosti aj vláde do konca augusta,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko