Na hlavný obsah

Plánujú rozsiahlu rekonštrukciu Vlkolínca. Opravia aj 250-ročnú zvonicu

Zvonica je v niektorých častiach značne poškodená.

V podhorskej osade Vlkolínec pri Ružomberku plánujú opraviť zrubové objekty a 250 rokov starú drevenú zvonicu.

Vlkolínec patrí do pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry. V roku 1993 ho zapísali aj do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Vlkolínec možno považovať za jednu z najväčších ozdôb Liptova. „Ide o unikátne dedičstvo. Snažíme sa prispôsobovať aktivity tak, aby sme ešte stále živú dedinu čo najviac ochraňovali,“ povedal Viktor Mydlo, hovorca primátora mesta Ružomberok.

Stav zvonice, najstaršej a zároveň najikonickejšej budovy celého Vlkolínca, je priamoúmerný jej veku. V roku 2020 uplynulo 250 rokov od jej postavenia.

„Pomaly sa nakláňa na jednu stranu a niektoré drevené súčasti má značne poškodené. Rozhodli sme sa preto hľadať rôzne výzvy a možnosti financovania jej rekonštrukcie. Projekt bol úspešný a tešíme sa, že zvoničku budeme môcť zrekonštruovať tak, ako si to zaslúži,“ vysvetlil Mydlo pre televízny regionálny magazín Regina.

Problémom je zohnať materiál

Mesto získalo z dotačného systému ministerstva kultúry prostriedky v hodnote 25 000 eur. „Najdôležitejším projektom je oprava zvonice. Chceli by sme zlepšiť kompletný technický stav tejto kultúrnej pamiatky,“ uviedol referent projektov a grantov mesta Ružomberok Miroslav Žabenský.

Ďalej dodal, že „v súčasnosti nie je jednoduché zabezpečiť počet drevených šindľov a najmä z takého materiálu, ktorý je výsostný pre lokalitu.“ Verí však, že sa to podarí.

Vzhľadom na to, že Vlkolínec je ešte stále živá dedinka, tak aj všetky rekonštrukčné práce budú prebiehať počas normálneho chodu a života pamiatkovej rezervácie.

„Každý, koho zaujíma, ako sa tieto krásne diela a objekty reštaurujú, bude mať možnosť sa prísť pozrieť na prácu majstrov alebo na to, ako sa Vlkolínec postupne prebúdza do krajšej a modernejšej podoby,“ zakončil Mydlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny