Na hlavný obsah

Pred 45 rokmi sa Vlkolínec a Čičmany stali pamiatkovými rezerváciami

V obciach sú pôvodné drevené stavby.

Pred 45 rokmi sa Vlkolínec a Čičmany stali pamiatkovými rezerváciami
Na snímke drevenica v obci Čičmany. Foto: TASR

Vlkolínec a Čičmany sú od seba vzdialené asi 120 kilometrov. V oboch obciach je chránený typ osídlenia a pôvodné drevené stavby, ktoré sú magnetom pre turistický ruch. 

Od vyhlásenia obcí Vlkolínec a Čičmany za pamiatkové rezervácie ľudovej architektúry uplynulo 45 rokov. Stalo sa tak 26. januára 1977.

Dominantou Vlkolínca je drevená zvonica

Pamiatková rezervácia Vlkolínec je slovenskou lokalitou zapísanou do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Nachádza sa v pohorí Veľká Fatra v nadmorskej výške 718 metrov pod vrchom Sidorovo a je mestskou časťou Ružomberka.

Predstavuje typ stredovekého sídla s drevenou architektúrou horských a podhorských oblastí s typickou zrubovou výstavbou. V osade je 33 pamiatkovo chránených roľníckych usadlostí. Autentické hodnoty Vlkolínca chránené uprostred nenarušeného prírodného prostredia možno priradiť k svetovým špičkovým predstaviteľom kultúrneho dedičstva.

Prvá písomná zmienka o tejto osade je z roku 1376, vtedy sa považovala za ulicu mesta Ružomberok. Najväčší rozmach dosiahol Vlkolínec v 18. storočí, keď ho tvorilo až 70 domov a niekoľko hospodárskych budov.

Dominantou osady je zachovalá drevená zvonica, studňa z roku 1770, škola a kaplnka Panny Márie z roku 1875. Studňu a zvonicu vybudovali tradičnou technikou a pokryli šindľom ako všetky pôvodné strechy domov a hospodárskych stavieb.

V júni 2011 bolo schválené nariadenie vlády, ktorým sa rozsah územia pamiatkovej rezervácie Vlkolínec rozšíril tak, aby rešpektoval súčasné hranice pozemkov.

Výzdoba v Čičmanoch má vyše 200 rokov

Obec Čičmany sa nachádza v Strážovských vrchoch na rozhraní hornej Nitry, stredného Považia a juhozápadného Turca pri prameňoch Rajčianky.

Čičmany sú pamiatkovou rezerváciou pre unikátnu ľudovú architektúru, maľované zrubové drevenice. Pôvodnú zástavbu zrubových domov radovej potočnej dediny charakterizovali typy veľkorodinných, často poschodových objektov s hornými obytnými komorami, v ktorých niekedy žilo až 30 osôb.

Majú charakteristickú ornamentálnu výzdobu vonkajších stien. Geometrická výzdoba je stará asi 200 rokov. Jednoduché ornamenty boli nanášané bielym vápnom, ktoré malo zároveň konzervačnú a ochrannú funkciu.

Tieto stavby zaujali popredného slovenského architekta Dušana Jurkoviča, ktorý vypracoval projekt čičmianskeho gazdovstva pre národopisnú výstavu v Prahe v roku 1895.

Jurkovič vypracoval aj projekty pôvodných zrubových čičmianskych domov. Podľa nich sa mohli opätovne postaviť po veľkom požiari, ktorý zachvátil dolný koniec dediny v roku 1921. Zásluhou toho možno niektoré typické stavby obdivovať v Čičmanoch aj v súčasnosti.

Drevenice v Čičmanoch v roku 2000. ZDROJ: TASR

Dolná časť obce bola vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu, v ktorej je 110 objektov, z toho 36 národných kultúrnych pamiatok.

Geometrické ornamenty charakteristické pre výzdobu čičmianskych drevených domov sa stali aj medzinárodne rozpoznateľným prvkom Slovákov na olympijských podujatiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko