Na hlavný obsah

Pre požiare netrpia len ľudia. Vo Francúzsku pomáhajú domácim i divokým zvieratám

Tie sú z výparov priotrávené.

Pre požiare netrpia len ľudia. Vo Francúzsku pomáhajú domácim i divokým zvieratám
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Domáce i divoké zvieratá vo Francúzsku trpia pre rozsiahle lesné požiare na juhozápade krajiny. Zvieratá uväznili plamene alebo dym, viacero z nich neprežilo. O dosahoch požiarov v departemente Gironde píše server stanice BFM TV.

„Už týždeň nepočujeme spievať vtáky,“ hovorí Sébastien Dupuy, ktorý býva neďaleko pláže v Gironde.

V oblasti zasiahnutej ohňom je zoologická záhrada, odkiaľ sa muselo evakuovať viac ako tisíc zvierat pre škodlivosť látok vznikajúcich počas horenia. Pre stres, horúčavy alebo otravu neprežilo 14 zvierat.

Počas posledného týždňa záchranná stanica v regióne prijala desať priotrávených alebo dezorientovaných zvierat. Najčastejšie to boli veveričky alebo mladí srnci.

„Mnoho zvierat, napríklad králiky a veveričky, dokázalo utiecť, pretože behajú rýchlo a oheň vycítia skôr, ako sa objaví. Ale mladšie zvieratá, tie, ktoré boli ešte v hniezdach, alebo plazy a ježkovia, sú odsúdené k záhube,“ uviedla opatrovateľka zo záchrannej stanice.

Marine Ollivierová je veterinárka a hasička, a je preto jedna z málo osôb, ktorá sa mohla dostať k zvieratám, ktoré patrili viac ako 30 000 evakuovaných ľudí. Tí jej dali krmivo a granule, aby sa postarala o ich miláčikov, ktoré z oblasti nebolo možné odviezť.

„Zvieratá boli naozaj hladné a smädné. Ledva som ich stačila nakŕmiť, už sa vrhali k miskám. Niektoré boli aj na uliciach, mačky útočili na hydinu,“ opisuje hasička.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet