Na hlavný obsah

Prelom v rokovaniach o vývoze obilia po Čiernom mori

Dohodu podpíšu budúci týždeň.

Prelom v rokovaniach o vývoze obilia po Čiernom mori
Žatva obilia na Ukrajine Foto: FAO/Anatolii Stepanov

Rokovania medzi Ruskom, Ukrajinou a Tureckom dospeli k dohode o exporte ukrajinského obilia, ktoré nemôže opustiť čiernomorské prístavy pre ruskú námornú blokádu. Oznámil to v stredu (13. 7.) turecký minister obrany Hulusi Akar.

Dohodu majú podpísať na budúci týždeň, keď sa opäť stretnú všetky strany. Tie sa zároveň dohodli na spoločných kontrolách obilia v prístavoch.

„Ankara zaistí bezpečnosť prepravy tovaru a obe strany budú spoločne kontrolovať nakladanie obilia v prístavoch,“ dodal. Informuje o tom agentúra Reuters.

Významný krok vpred

OSN a Turecko uvítali pokrok v rozhovoroch. Blokáda vývozu obilia spôsobila viaceré obavy vrátane rizika hladomoru, ktorému by čelili milióny ľudí. Dohoda sa považuje za životne dôležitú pre potravinovú bezpečnosť, najmä medzi rozvojovými krajinami, a pre stabilizáciu trhov.

Šéf OSN António Guterres však povedal, že pred uzavretím dohody je potrené vykonať ešte veľa práce. „Spravili sme významný krok vpred. Stále však potrebujeme veľa dobrej vôle a záväzok všetkých zúčastnených strán,“ povedal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v tradičnom nočnom príhovore pôsobil optimisticky. „Ukrajinská delegácia mi oznámila, že došlo k pokroku. V najbližších dňoch sa dohodneme na podrobnostiach s generálnym tajomníkom OSN.“

Vznikne koordinačné centrum

Výsledkom rokovaní je dohoda o vytvorení koordinačného centra s cieľom zaručiť bezpečnosť dopravných trás. Bude sa nachádzať v Istanbule. „Bude vykonávať všeobecné monitorovanie a koordináciu bezpečnej plavby v Čiernom mori,“ priblížil na twitteri náčelník generálneho štábu Andrij Jermak.

Ukrajina tiež navrhla vytvoriť všeobecný navigačný systém pre Čierne more.

Ruské ministerstvo obrany sa k tomu bezprostredne nevyjadrilo.

Okrem toho, že Rusko je významným svetovým dodávateľom pšenice, je aj veľkým vývozcom hnojív. Ukrajina je významným producentom kukuričného a slnečnicového oleja.

Milióny ton ukrajinského obilia ležali v čiernomorských prístavoch v dôsledku ruskej námornej blokády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika