Na hlavný obsah

Priestor SND sa nemá trieštiť, ale zostať pešou zónou, tvrdí Milanová

Nesúhlasí s trasovaním električky v okolí jeho budovy.

Priestor SND sa nemá trieštiť, ale zostať pešou zónou, tvrdí Milanová
Na fotografii nová budova SND. Foto: Slovenské národné divadlo

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) je zásadne proti tomu, aby sa okolo budovy Slovenského národného divadla (SND) viedla električková trať. Naopak, podporuje takú trasu, navrhnutú štatutármi a aktivistami, ktorá by sa nachádzala mimo SND, a neohrozila tak jeho fungovanie.

„Tento verejný unikátny priestor sa nemá trieštiť, má zostať pešou zónou,“ prízvukovala. Má pritom obavy aj o samotné fungovanie SND. Poukázala na skúsenosti s električkami popri Slovenskej filharmónii, v ktorej je pri ich prechádzaní počuť hluk a vibrácie.

Ešte v decembri v roku 2020 zaslalo ministerstvo negatívne stanovisko k územnému plánu pripravenému Magistrátom mesta Bratislava. V ňom boli dve trasy – jedna viedla popred budovu SND a druhá tesne poza ňu. Druhá trasa niesla názov „kompromisná“, avšak podľa nej to bola skôr Sofiina voľba.

Milanová pripomenula, že od marca 2021 magistrát doteraz nepredložil štúdiu uskutočniteľnosti jej trasovania.

„Neposúdil ani výrazne zvýšené náklady, ktoré by súviseli s minimalizovaním hluku a vibrácií. V konečnom dôsledku sa môže stať, že trasa bude oveľa drahšia, ako by mohla byť ktorákoľvek iná, ktorá by viedla mimo SND,“ vysvetlila v utorok (19. 7.).

Novú trasu pripravili odborníci a aktiviti

Štatutári a aktivisti prišli s návrhom novej trasy, ktorá by sa nachádzala mimo SND. Neohrozila by tak jeho fungovanie a zážitok návštevníkov a nedegradovala unikátny verejný priestor. Ministerstvo k tomuto návrhu otvorilo diskusiu.

Generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá stojí za ministerstvom kultúry. „Z peňazí daňovníkov sme platení za to, aby sme hájili záujmy kultúry,“ povedala. Zároveň sa jej nepáčia názory, že by týmto mali byť proti hromadnej doprave.

Vysvetlila, že priestor pred SND je priestorom národného divadla, a je pre všetkých ľudí. Námestie je podľa nej urobené ako zhromažďovací priestor a divadlu umožňuje pracovať s ním. Ide o jedinú kultúrnu stavbu s pešou zónou, ktorú sa na Slovensku od čias revolúcie podarilo postaviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny