Na hlavný obsah

Prísnejšie tresty pre vodičov začnú platiť od augusta

Najzásadnejšia zmena sa týka prekročenia rýchlosti a manipulácie s telefónom počas šoférovania.

Prísnejšie tresty pre vodičov začnú platiť od augusta
Na ilustračnej snímke policajná kontrola na ceste. Foto: TASR

Ministerstvo vnútra (MV) SR pripomína vodičom niektoré zmeny a zvýšené tresty za vážne porušenia dopravných predpisov, ktoré začnú platiť od 1. augusta 2022. Prináša ich novela zákona č. 8/2009  o cestnej premávke.

Najzásadnejšia zmena sa týka sprísňovania trestov za prekročenie povolenej rýchlosti a manipuláciu s telefónom počas šoférovania.

Zvýšené pokuty za rýchlosť

V blokovom konaní je najprísnejšia peňažná pokuta za rýchlosť od 250 do 800 eur. Pri riadnom konaní ide o sumu od 500 do 1 000 eur. Samotná výška pokuty sa v novele nemení.

V prípade, že vodič tretíkrát a viackrát prekročí rýchlosť počas 12 mesiacov (v obci o 50 km/h a viac, mimo obce o 60 km/h a viac), je možné mu uložiť aj sankciu zákazu činnosti.

Držanie a obsluhovanie telefónu

Držanie a obsluhovanie telefónu počas jazdy bez systému hands free (systém voľných rúk)  sa stane ďalším porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom.

Vodič zaň môže prísť aj o vodičské oprávnenie.  Zvýšia sa horné hranice pokút v blokovom (zo 100 na 150 eur) i v riadnom správnom konaní (z 200 na 300 eur). Zároveň sa umožní za tento priestupok uložiť zákaz činnosti.

Porušenie sa zaráta medzi tri závažné priestupky počas 12 mesiacov. Mať telefón v ruke počas šoférovania sa pokladá za neprípustné a trestné.  Telefonovanie cez hands free v aute je v poriadku a povolené.

„Týmito krokmi sledujeme väčšiu bezpečnosť na cestách. Cieľom je, aby sa vodiči sústredili na šoférovanie motorového vozidla a doplnkovými činnosťami nestrácali pozornosť nad vedením vozidla a neohrozovali tak ďalších ľudí na ceste ako aj seba. Cieľom je ochrana zdravia a životov,“  zdôrazňuje minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO).

Prečo sa tresty sprísňujú?

Len pre predstavu, štatistiky porušení pravidiel cestnej premávky hovoria jasnou rečou. Za obdobie 5 mesiacov 2022 zistili policajti služby dopravnej polície Policajného zboru v rámci dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky takmer 155 000 porušení pravidiel cestnej premávky.

Vybavili ich na na mieste v blokovom konaní a postúpili ich na správne konanie. Okrem uvedeného v rámci objektívnej zodpovednosti zistili 9 881 porušení pravidiel cestnej premávky.

Za rok 2021 zistili viac ako 332 000 porušení pravidiel cestnej premávky, ktoré vybavili na mieste v blokovom konaní a postúpili ich na správne konanie. V rámci objektívnej zodpovednosti zistili 24 809 porušení pravidiel cestnej premávky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko