Na hlavný obsah

Tresty za telefonovanie za volantom budú prísnejšie

Vodiči budú môcť prísť aj o preukaz.

Telefonovanie za volantom vyjde drahšie a zároveň môžu šoféri prísť aj o vodičský preukaz. Novinky v zákone o cestnej premávke postihnú prísnejšie i príliš rýchlu jazdu. Havárií znovu pribúda a ministerstvo vnútra chce aj trestami tento vývoj zastaviť. V zákone je tiež novinka, o ktorej sa dlho diskutovalo.

Používanie mobilu pri jazde je jednou z najčastejších príčin dopravných kolízií.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V prípade, že ho drží v ľavej ruke, nemôže dávať znamenie o zmene smeru jazdy, tým pádom ostatní nevedia, čo bude robiť. V prípade, že ho drží v pravej ruke, tak nemôže radiť rýchlosť a ide väčšinou veľmi pomaly,“ povedal dopravný analytik Jozef Drahovský.

Doterajšia 100-eurová pokuta v blokovom konaní sa zvýši na 150, v riadnom až na 300 eur. Obsluhovanie mobilu inak ako systémom „voľné ruky alebo handsfree“ počas jazdy sa bude považovať za závažné porušenie pravidiel cestnej premávky.

„Znamená to, že môže dôjsť napríklad k odobratiu vodičského preukazu, ale takisto to znamená aj to, že tento priestupok, v prípade, ak sa trikrát zopakuje, následne bude vodič musieť absolvovať preskúšanie zo spôsobilosti viesť motorové vozidlo,“ uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko