Na hlavný obsah

Regulačný úrad pripravuje zmeny cenovej regulácie v tepelnej energetike

Zmení sa regulácia fixnej zložky ceny tepla.

Regulačný úrad pripravuje zmeny cenovej regulácie v tepelnej energetike
Na ilustračnej snímke tepelná kotolňa. Foto: TASR

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pripravil návrh vyhlášky na vykonávanie cenovej regulácie v tepelnej energetike počas regulačného obdobia 2023 až 2027.

Oproti súčasnej vyhláške sa zmení regulácia fixnej zložky ceny tepla. Okrem iného sa zavádza aj možnosť preniesť infláciu do zvýšenia fixných nákladov. Vyplýva to z návrhu vyhlášky, ktorú ÚRSO predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Návrh vyhlášky nadväzuje na predchádzajúci spôsob regulácie ceny tepla, ktorý sa uplatňoval v rokoch 2017 až 2022. „V prvom rade sa zmení výpočet regulačného príkonu, ktorý sa viac stabilizuje. Nebude tak závislý od teplotných výkyvov v jednotlivých rokoch,“ uviedol ÚRSO v predkladacej správe.

Ďalšou zmenou je možnosť preniesť časť inflácie do zvýšenia fixných nákladov. To však platí len v prípade, ak bude inflácia vyššia ako tri percentá.

Pri podpriemerných cenách tepla z obnoviteľných zdrojov tepla sa umožní dosiahnuť vyšší kalkulovaný primeraný zisk.

To platí aj pri dodávke tepla z decentralizovaných zdrojov a z tepelných zdrojov, ktoré priamo dodávajú len koncovým odberateľom. Vyhláška zároveň ruší doterajšiu vyhlášku Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika