Na hlavný obsah

Rekordné ceny pohonných látok klesli

Zdražovanie sa zastavilo.

Ceny pohonných látok zostúpili z rekordných úrovní. Ešte na začiatku júna sa liter 95-oktánového benzínu predával za takmer dve eurá. Aktuálne je za menej ako 1,9 eura. V uplynulých týždňoch sa zdražovanie zastavilo.

Analytici predpovedajú, že v najbližších dňoch môžu motoristi ešte niekoľko centov ušetriť.

Benzín v prvej polovici júla zlacnel o viac ako 6 centov, motorová nafta o necelých 5. Analytici pripúšťajú, že pokles by mohol pokračovať.

„Očakávame, že aj ceny pohonných látok na našich čerpacích staniciach by sa ešte mohli udržať na súčasných nižších úrovniach. Prípadne by mohli ešte o pár centov poklesnúť,“ informovala Jana Glasová, analytička 365.banky.

Ceny by mohli klesnúť po 1,8 eura

„Predpokladáme, že ešte nejaké týždne tento trend vydrží a teda otvára sa určitá možnosť, že ceny dokonca klesnú pod 1,8 eura. Ale z môjho uhla pohľadu je zlacnenie iba prechodná záležitosť,“ povedal Stanislav Pánis, analytik J&T banky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ceny na čerpacích staniciach s istým oneskorením reagujú na vývoj na svetových trhoch. Cena severomorskej ropy Brent sa od polovice júna výrazne znížila.

„Ropa je v súčasnosti tlačená nadol predovšetkým obavami z ekonomického spomalenia respektíve recesie globálneho hospodárstva. To by, samozrejme, viedlo aj k poklesu dopytu po rope,“ dodala Glasová.

Podľa Pánisa ešte ceny ropy tlačí nadol aj to, že Spojené štáty do trhu uvoľňujú extrémne veľké množstvo strategických ropných zásob.

Napriek tomu sa ropa aj naďalej obchoduje nad hranicou 100 dolárov za barel. Na trhoch stále panuje jej nedostatok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko