Na hlavný obsah

Cena benzínu klesá. Podľa analytika nejde o dlhodobý jav

Dôvodom sú obavy obchodníkov z príchodu recesie.

Cena benzínu klesá. Podľa analytika nejde o dlhodobý jav
Na snímke benzínová čerpacia stanica Slovnaft. Foto: TASR

Cena benzínu klesá k úrovni 100 dolárov za barel. Dôvodom sú obavy obchodníkov z príchodu bezprostrednej recesie. Nižšie ceny pohonných látok sa postupne premietajú aj na slovenských čerpacích staniciach. Analytik očakáva ešte mierny pokles, no nie na dlho.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Cena benzínu zaznamenáva postupne mierny pokles už niekoľko týždňov. Aktuálne sa jeho cena pohybuje na úrovni okolo 1,8 eur za liter. Niektorých Slovákov rastúce ceny od jazdenia neodradili a iných zasa prinútili jazdiť šetrnejšie.

Z dlhodobého hľadiska možno očakávať presný opak

Podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa však napriek celkovej situácii vo svete predpovedať trend poklesu cien je pomerne zložité. „V najbližších týždňoch by ceny na čerpacích staniciach mohli pokračovať v započatom trende poklesu. Vo všeobecnosti si myslím, že ten pokles nebude mať dlhé trvanie,“ hovorí.

Nižšie ceny benzínu spôsobuje o čosi menší dopyt nad ponukou. Podľa Pánisa však z dlhodobého hľadiska možno očakávať presný opak.

„Myslím si, že keď príde recesia, ak príde, tak dopyt po rope bude ďalej rásť a posúvať sa na nové historické maximá. Aj keď mnohí veľkí ťažiari oznámili investície do rozširovania výrobných kapacít a do zvyšovania ťažby, tak ono to istý čas potrvá,“ tvrdí.

Dodal, že v Saudskej Arábii plánujú navýšiť ťažbu ropy z 11 na 13 miliónov barelov denne až v roku 2027.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika