Na hlavný obsah

Reštart turistickej sezóny na severovýchode Slovenska sa vydaril

Návštevnosť však stále nedosahuje úroveň spred pandémie.

Reštart turistickej sezóny na severovýchode Slovenska sa vydaril
Múzeum ľudovej architektúry z oblasti horného Šariša, patriace pod Šarišské múzeum v Bardejove. Foto: TASR

Reštart turistickej sezóny na severovýchodnom Slovensku sa celkom vydaril. Návštevnosť síce ešte nedosahuje predpandemickú úroveň z roku 2019, ale zdá sa, že z najhoršieho je už cestovný ruch vonku.

Rovnako rastie návštevnosť samotných Bardejovských Kúpeľov. Informoval o tom riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Šariš – Bardejov Radomír Jančošek.

Návštevníci sa v pomerne veľkom počte chodia pozerať aj na muzeálne expozitúry v Bardejove a v Bardejovských Kúpeľoch, ktoré patria pod Šarišské múzeum v Bardejove.

„Za prvý polrok 2022 sme mali spolu 13 779 návštevníkov, z toho v júni ich prišlo 7 819. Pre porovnanie, počas prvého polroka pandémie v roku 2020, kedy sme mali dva mesiace zavreté, prišlo len 4 607 návštevníkov,“ bilancuje Valentína Koščová zo Šarišského múzea v Bardejove. Dodala, že pred pandémiou za prvý polrok roku 2019 zaznamenali až 18 698 návštevníkov.

Lákali akvaparky a múzeá

Po uvoľnení opatrení koncom marca mohli turisti podľa Jančošeka začať opäť objavovať krásy severovýchodného Slovenska. Záujem mali najmä o akvaparky, wellness, múzeá či reštaurácie.

„Osobitnú kapitolu tvoria podujatia s hromadnou účasťou, ako sú jarmoky, koncerty, kongresy, firemné podujatia, svadby či výstavy. Návštevníci sa tešia hlavne na tradičný Bardejovský jarmok, ktorý mal dva roky pauzu,“ priblížil Jančošek.

Spomínaný jarmok sa uskutoční od 25. do 28. augusta na Radničnom námestí a v priľahlých uliciach. Návštevníci Bardejovských Kúpeľov sa budú môcť zúčastniť aj ďalších podujatí – Alžbetínsky deň (14. 8.), Bardejovská heligónka (26. 8.), Kúpeľná dychovka spojená s ochutnávkou pív (4. 9) a Hornošarišský vínny festival (1. 10.)

Vo Svidníku sa od piatka (29. 7.) do nedele (31. 7.) koná 68. ročník Slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska. V nedeľu (31. 7.) sa tu tiež uskutoční hasičská súťaž o pohár primátorky Svidníka.

„V auguste (14. 8.) to bude podujatie Rodina sa baví s cyklistickou súťažou pre celú rodinu. Dňa 21. augusta bude oslavovať výročie Centrum voľného času vo Svidníku. V nedeľu (4. 9.) sa uskutoční 63. ročník Dukelského behu mieru a 11. septembra Deň ľudových tradícií a Pirohy,“ dodal Jančošek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika