Na hlavný obsah

Ruské námorníctvo bude vybavené hypersonickými strelami

Hypersonické strely môžu letieť až deväťkrát rýchlejšie než zvuk.

Ruské námorníctvo bude vybavené hypersonickými strelami
Ruská hypersonická strela Zirkón. Foto: TASR/AP

Ruské námorníctvo sa behom niekoľkých mesiacov vybaví novými hypersonickými raketami Zirkón (Cirkon), pričom o oblasti ich nasadenia sa rozhodne na základe ruských záujmov. Vyhlásil to v nedeľu (31. 7.) ruský prezident Vladimir Putin v príhovore na námornej prehliadke v Petrohrade. Informuje o tom agentúra Reuters.

Putin v príhovore venovanom Dňu Námorníctva, ktorý je v Rusku štátnym sviatkom, velebil ruského cára Petra Veľkého za to, že spravil z Ruska námornú veľmoc. Šéf Kremľa v príhovore nespomenul priamo Ukrajinu. Uviedol však, že podpísal novú námornú doktrínu, ktorej detaily neboli zverejnené, a označil hypersonické strely Zirkón za svetový unikát.

„Dodávanie týchto striel ruskej armáde sa začne v nadchádzajúcich mesiacoch… Fregata Admiral Gorškov ako prvá nastúpi do bojovej služby s touto impozantnou zbraňou na palube,“ uviedol Putin.                    

„Schopnosti ruského námorníctva sú dôležité. Námorníctvo je schopné reagovať rýchlosťou svetla voči všetkým tým, ktorí sa rozhodnú narušiť našu suverenitu a slobodu,“ vyhlásil ruský prezident.
   

Hypersonické strely môžu letieť až deväťkrát rýchlejšie než zvuk, uvádza Reuters. Rusko testovalo strely Zirkón v priebehu posledných 12 mesiacov, pričom ich v rámci testov odpaľovalo z lodí alebo ponoriek. Začiatkom júna ruská armáda oznámila, že ukončili testovanie Zirkónu a čoskoro ním vyzbrojí vojenskú loď.

Ruské médiá neskôr zverejnili i znenie spomínanej námornej doktríny, ktorú Putin v nedeľu (31. 7.) podpísal. Uvádza sa v nej, že najväčšou hrozbou pre Rusko je „strategické smerovanie USA k dominancii vo svetových oceánoch“ a približovanie Severoatlantickej aliancie k ruským hraniciam.


Dokument okrem toho určuje za oblasť mimoriadneho záujmu Ruska Severný ľadový oceán, o ktorom Spojené štáty opakovane hovoria, že sa ho Rusko snaží militarizovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet