Na hlavný obsah

Sankčný zoznam sa rozšíril o šéfa Nočných vlkov Hambálka

Údajne na jeho pozemku prebiehal výcvik na aktívny boj na Ukrajine.

Sankčný zoznam sa rozšíril o šéfa Nočných vlkov Hambálka
Zjazd združenia Noční vlci. Foto: TASR/AP

Európska únia zaradila na sankčný zoznam európskeho šéfa Nočných vlkov Jozefa Hambálka. Dôvodom je jeho podpora ruskej invázie na Ukrajine. Rozhodnutie sa zverejnilo v Úradnom vestníku EÚ.

„Hambálek môže byť napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších zástupcov ruskej vlády. Je verejne známy tým, že budoval európske ústredie Nightwolves MC na bývalej vojenskej základni na Slovensku,“ píše sa vo vestníku. Mal tiež používať vyradené vojenské vybavenie vrátane tankov.

„Jeho prebiehajúce aktivity zahŕňajú údajne aj výcvik na aktívny boj na Ukrajine pre členov klubu Nightwolves, ktorý prebieha na jeho majetku,“ uvádza sa v rozhodnutí.

Aktívna podpora proruskej propagandy v Európe sa môže považovať za bezpečnostnú hrozbu pre Ukrajinu a EÚ, dopĺňa rozhodnutie.

Hambálek podľa neho materiálne alebo finančne podporuje konanie narúšajúce alebo ohrozujúce územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny.

Na sankčný zoznam EÚ pribudlo vo štvrtok (21. 7.) 48 jednotlivcov a deväť subjektov. Medzi nimi aj finančná inštitúcia Sberbank, ktorej väčšinovým akcionárom je Ruská centrálna banka.

Celkovo je na sankčnom zozname 1 229 osôb a 110 subjektov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko