Na hlavný obsah

Šéfovia diplomacií USA a Číny sa stretli prvý raz od vypuknutia vojny na Ukrajine

Blinken hodnotil rozhovor ako konštruktívny.

Šéfovia diplomacií USA a Číny sa stretli prvý raz od vypuknutia vojny na Ukrajine
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vpravo) si podáva ruku so svojim čínskym rezortným partnerom Wangom I. Foto: TASR/AP

Na indonézskom ostrove Bali sa v sobotu (9. 7.) po prvý raz od ruskej invázie na Ukrajinu zišli americký a čínsky minister zahraničia. Stretnutie malo uvoľniť napätie medzi oboma krajinami. Antony Blinken a Wang I sa stretli po skončení zasadnutia skupiny 20 najväčších ekonomík a Blinken požiadal, aby Čína odsúdila ruskú agresiu proti Ukrajine, uviedla agentúra AFP.

Rozhovor trval asi päť hodín a Blinken ho hodnotil ako užitočný a konštruktívny. „Napriek zložitosti našich vzťahov môžem s určitou mierou dôvery povedať, že delegácie diskusiu považujú za užitočnú, úprimnú a konštruktívnu,“ povedal americký minister. Dodal, že pri ňom vyjadril „hlboké znepokojenie“ kvôli Taiwanu.

Blinken: Rusko ostalo osamotené

Išlo tiež o ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú Čína neodsúdila. Blinken vyhlásil, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že je Rusko pripravené začať zmysluplné diplomatické rokovania.

„Teraz sa musíme všetci zdvihnúť, tak ako to urobili jedna po druhej členské krajiny skupiny G20, a odsúdiť túto agresiu. Okrem iného musíme požadovať, aby Rusko umožnilo prístup k potravinám zablokovaným na Ukrajine,“ povedal Blinken.

Dodal, že zatiaľ nezaznamenal žiadnu známku ochoty k spolupráci z ruskej strany. „Ak sa ruskej agresii nepostavíme, potom bude na svete rozhodovať sila, a to nie je v záujme nikoho,“ povedal šéf americkej diplomacie.

Rusko podľa neho odišlo z rokovania G20 izolované a väčšina účastníkov sa vyjadrila proti vojne na Ukrajine. „Bola tam veľká zhoda a Rusko zostalo osamotené,“ povedal Blinken. Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov z rokovania niekoľkokrát odišiel a schôdzka sa skončila pre spory medzi Ruskom a západným štátom bez dohody.

Stretnutie prezidentov USA a Číny?

Pred rokovaním so svojím americkým náprotivkom Wang povedal, že Peking a Washington musia „pracovať spoločne“ a uchovať si normálne vzťahy. Osobne sa obaja politici naposledy zišli vlani v októbri.

USA a Čína sa stávajú v mnohých oblastiach rivalmi. Sobotňajšia diskusia podľa agentúry Kjódó pravdepodobne položí základy pre črtajúce sa stretnutie amerického prezidenta Joea Bidena s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan koncom júna vyhlásil, že ich možno očakávať „v niekoľkých najbližších týždňoch“.

Naposledy rokoval Biden so Si Ťin-pchingom v marci prostredníctvom videoprenosu po tom, ako 24. februára začala ruská invázia na Ukrajinu. Biden vtedy čínskeho prezidenta varoval pred následkami, ktorým bude Peking čeliť, ak ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine podporí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet