Na hlavný obsah

Slovensko a Nemecko podpísali deklaráciu o dialógu na roky 2022 až 2024

Do konca roka prijmú aj akčný plán o jednotlivých oblastiach spolupráce.

Slovensko a Nemecko podpísali deklaráciu o dialógu na roky 2022 až 2024
Na snímke vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SAS) a vľavo nemecká šéfka diplomacie Annalena Baerbocková. Foto: TASR

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok (26. 7.) v Bratislave podpísali deklaráciu o prehĺbenom dialógu medzi SR a Nemeckom na roky 2022 až 2024.

Na základe tejto deklarácie SR a Nemecko do konca roka prijmú aj akčný plán. Ten sa bude týkať konkrétne jednotlivých oblastí spolupráce. Ministri počas dňa rokovali aj o dianí na Ukrajine, slovenskom predsedníctve vo Vyšehradskej štvorke (V4) či západnom Balkáne.

V deklarácii podľa Korčoka podčiarkujú princípy spolupráce, ktoré sa teraz v medzinárodnej politike pošliapavajú. Vrátane medzinárodného práva a princípov právneho štátu.

„Pre Slovensko je Nemecko strategický partner. Spája nás silné hodnotové puto, spoločný pohľad na mnohé témy vrátane rešpektovania ľudských práv a demokracie, právneho štátu, posilňovania mieru a bezpečnosti nášho kontinentu,“ povedal Korčok.

„Nemecký kapitál hrá dôležitú úlohu v rozvoji strojárstva a automobilového priemyslu,“ povedal.

Tieto dva piliere boli v posledných mesiacoch podľa neho posilnené aj o tretí – vojensko-obrannú spoluprácu. Baerbockovej sa poďakoval za prítomnosť systémov protivzdušnej obrany Patriot na Slovensku. A to vrátane obslužného vojenského personálu, čím sa podľa neho výrazne posilnila obranyschopnosť krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko