Na hlavný obsah

Slovensko má vysoké tresty za manipuláciu s marihuanou

Jozef Šipoš dostal 15 rokov za pestovanie marihuany.

Slovensko má vysoké tresty za manipuláciu s marihuanou
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zmeniť drogovú legislatívu sa Slovensko pokúša roky, snahy však stále stroskotávajú. Hoci aj súčasná ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vidí v zmiernení drakonických trestov kľúčovú výzvu, priznáva, že na ňu nemá potrebnú dohodu v koalícii. Naďalej sa tak objavujú prípady užívateľov drog, ktorí si musia odsedieť aj desať rokov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová.

Rozsudky bývajú zdrvujúce

Jozef Šipoš dostal za pestovanie marihuany 15 rokov väzenia a trest prepadnutia majetku. Tvrdil, že z konope vyrábal liečebné masti. Právnik obžalovaného Igor Ribár hovorí, že sa proti rozsudku odvolajú. Zastupoval viacero podobných prípadov, tvrdí, že klienti situáciu vnímajú citlivo a dokonca si siahajú na život.

„Naozaj sme zaznamenali takéto suicidálne pokusy u vlastných klientoch. Predovšetkým z toho dôvodu, že za posledné dva roky sa nahromadila veľká frustrácia z toho, ako počúvajú z médií, od prezidentky, ministrov, poslancov, že sa musí niečo zmeniť a na konci majú rozsudok, ktorý je v podstate zdrvujúci,“ uviedol Ribár.

Najvyššie trestné sadzby

To, že sa s témou Slovensko trápi dlhodobo potvrdzuje aj odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Ako poradkyňa niekdajšieho ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorý nastúpil do funkcie pred desiatimi rokmi, pracovala na znížení trestných sadzieb – novela bola pripravená.

„Máme najvyššie trestné sadzby v komparácii s okolitými krajinami alebo všeobecne aj s Európskou úniou. Týka sa to tých, ktorí sú užívatelia či aj prípadu, ktorý je práve medializovaný,“ avizuje Kurilovská.

Odborníci hovoria jasne – nižšie trestné sadzby pre užívateľov, nie pre dílerov, s väčším využívaním napríklad alternatívnych trestov. Aj dnes však zmena naráža na politikov.

„Beriem to ako kľúčovú úlohu pre ministra spravodlivosti. Určite sa tým budem zaoberať, nech budem kdekoľvek, nech je akákoľvek moja rola ako političky. Na presadenie týchto zmien, samozrejme, treba dohodu v koalícii, k čomu zatiaľ nedošlo,“ vysvetľuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál