Na hlavný obsah

Slovinský minister obrany navštívil vojakov v Lešti

Na Slovensku je približne 1 500 spojeneckých vojakov NATO.

Na Slovensku je približne 1 500 spojeneckých vojakov NATO z piatich krajín. Ich úlohou je zvýšiť slovenskú obranyschopnosť. Pozemné jednotky spoločne trénujú v Lešti. Do konca septembra chcú získať certifikát bojovej spôsobilosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V mnohonárodnej bojovej skupine NATO je okrem spojencov z Nemecka, Spojených štátov amerických, Česka, Holandska aj približne stovka slovinských vojakov. Tvoria mechanizovanú rotu. Vo výcvikovom priestore Lešť trénovali streľbu z obrnených vozidiel.

Plnenie ich úloh a podmienky, v akých slúžia, prišiel skontrolovať slovinský minister obrany Marjan Šarec.

„Je mi potešením vidieť, kde slúžia naši vojaci, kde si plnia svoju povinnosť nielen voči členom NATO. Majú za úlohu aj udržiavať mier, poskytovať nám bezpečnú a prosperujúcu budúcnosť, pretože vždy sa musíme snažiť udržiavať mier a stabilitu,“ povedal.

Aliančné sily dopĺňajú obranné spôsobilosti, ktoré Slovensku teraz chýbajú. Plne funkčné majú byť na jeseň. „Každý jeden deň prebiehajú cvičenia, nielen tu, ale využívame na to aj ďalšie vojenské výcvikové priestory, napríklad Kamenica nad Cirochou, výcvik prebieha samozrejme aj na letisku Sliač, tiež na Záhorí. Výcvik je kontinuálny tak, aby mohla byť celá skupina certifikovaná podľa štandardov NATO,“ ozrejmil slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko