Na hlavný obsah

Nemecko bude podporovať Slovensko pri ochrane vzdušného priestoru, povedal Scholz

Je pripravené vyslať aj ďalších vojakov.

Nemecko bude podporovať Slovensko pri ochrane vzdušného priestoru, povedal Scholz
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu (22. 6.) ubezpečil východných partnerov v rámci Severoatlantickej aliancie o plnej solidarite a podpore zo strany Berlína. V prejave konkrétne spomenul aj vyslanie jednotiek na Slovensko v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny.

„Budeme rozširovať našu vojenskú prítomnosť vyslaním ďalších vzdušných a námorných síl do Baltského mora. A sme pripravení vyslať ďalších vojakov a vojačky na Slovensko a podporovať Slovensko pri zabezpečení jeho vzdušného priestoru,“ povedal nemecký kancelár pred poslancami Spolkového snemu.

„Budeme brániť každý meter štvorcový územia NATO,“ dodal Scholz. Podľa neho aj budúcotýždňový samit NATO v Madride „vyšle signál súdržnosti a odhodlania“.

Na Slovensku je v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO aktuálne 1 089 spojeneckých vojakov. V nedeľu (19. 6.) to uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Schválený mandát umožňuje pôsobenie celkovo najviac 3 000 vojakov Aliancie.

Zo Spojených štátov prišlo na Slovensko 354 vojakov, z Nemecka 275. Česká republika, ktorá je veliacou krajinou skupiny, vyslala zatiaľ 246 vojakov, Holandsko má aktuálne na Slovensku 111 a Slovinsko 103 vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet