Na hlavný obsah

Spoplatnenie vstupu do TANAP-u nie je vylúčené, zatiaľ bude dobrovoľné

Na poľskej strane sa vyberá už roky.

Správa Tatranského národného parku (TANAP) uvažuje o dobrovoľnom vstupnom pre turistov. Symbolickou sumou by takto prispeli na údržbu chodníkov. Nevylučujú však, že v budúcnosti vstup do najstaršieho národného parku SR spoplatnia a dobrovoľné sa zmení na povinné vstupné.

Vstupné by malo byť nateraz dobrovoľné a symbolické. Popri chodníkoch nebudú stáť žiadni vyberači poplatkov. Kto bude chcieť, môže prispieť cez transparentný účet a QR kód, ktorý čoskoro zverejnia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pri tej návštevnosti približne štyri milióny ľudí, i keď nepredpokladáme, že každý prispeje, by úplne stačilo symbolické euro a tie chodníky by vyzerali inak,“ hovorí Pavol Majko, riaditeľ Správy Tatranského národného parku.

Vstupné do TANAP-u sa vyberá už roky na poľskej strane Tatier a v ďalších národných parkoch po celom svete. Ani na Slovensku nejde historicky o žiadnu novinku.

„Pamätám si, keď som bol dieťa a niekde na Studenovodských vodopádoch na moste sme už kedysi platili vstupné. Myslím, že to bolo 10 korún, bola k tomu pohľadnica. Ak sa to vstupné bude viazať na starostlivosť o chodníky, tak veľká časť klientov s tým nebude mať problém,“ myslí si Michal Gerčák, tatranský horský vodca.

Správa TANAP-u garantuje, že vybraté peniaze použije na údržbu a značkovanie chodníkov a zveľadenie územia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko