Na hlavný obsah

Spotreba čokolády v krajine vlani stúpla, priemerný Slovák jej zjedol štyri kilá

Štvrtok 7. júl je Deň čokolády.

Spotreba čokolády v krajine vlani stúpla, priemerný Slovák jej zjedol štyri kilá
Na snímke výroba tabuľkovej čokolády v továrni na výrobu čokolády. Foto: TASR

Spotreba čokolády sa v druhom roku pandémie zvýšila, každý Slovák jej v priemere zjedol štyri kilogramy. Jej spotreba tak stúpla v priemere až o 600 gramov (o 17,6 %) na obyvateľa. Uviedol to vo štvrtok (7. 7.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR pri príležitosti Dňa čokolády.

Ten sa oslavuje 7. júla preto, že túto lahôdku uviedli na európsky trh v roku 1550 práve v tento deň ako produkt privezený od mexických Indiánov.

„Každý Slovák podľa predbežných údajov zjedol štyri kilogramy sladkostí z čokolády. V prvom roku pandémie spotreba podľa definitívnych údajov klesla na 3,4 kilogramu,“ uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.

Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch 2012 a 2014. Vtedy každý občan SR bez rozdielu veku skonzumoval v priemere za rok 5,1 kilogramu čokolády alebo čokoládových cukroviniek.

V medzinárodnom porovnaní majú najväčšiu spotrebu čokolády na obyvateľa európske krajiny. Z nich najviac Švajčiari na úrovni 8,8 kilogramu na obyvateľa, Rakúšania 8,1 kg a Nemci 7,9 kg za rok.

Výroba, vývoz a cena čokolády

V Európskej únii (EÚ) sa v roku 2020 vyrobilo 3,6 milióna ton čokolády. Hlavnými výrobcami podľa údajov Eurostatu boli Nemecko a Taliansko, odkiaľ pochádza takmer polovica (48,4 %) celkovej produkcie EÚ. Slovensko patrí k najmenším výrobcom čokolády s – 3 500 ton.

Slovensko tiež obchoduje s čokoládou. „Vývoz čokolády zo SR v roku 2021 bol nižší ako jej dovoz o 3 100 ton. Na Slovensko sa vlani priviezlo 57 000 ton čokolády, čo predstavovalo hodnotu 264,7 milióna eur. Najväčší objem čokolády sa doviezol z ČR, Nemecka, Belgicka, Francúzska a Bulharska,“ pripomenuli štatistici.

Súčasne sa zo SR vyviezlo spolu 53 900 ton čokolády v hodnote 218,3 milióna eur. Najviac čokolády a čokoládových výrobkov sa vyviezlo do Maďarska, Česka, Poľska, Rakúska a do Nemecka.

Tabuľka mliečnej čokolády (100 g) stála v slovenských obchodoch minulý rok v priemere jedno euro. Čokolády na varenie rovnakej hmotnosti zase 80 centov.

V porovnaní s priemerom predošlých piatich rokov sa priemerné ceny príliš nezmenili, pri mliečnej boli len mierne vyššie, a to o 0,2 % a cena čokolády na varenie dokonca klesla o 0,8 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko