Na hlavný obsah

Štrajk v Lufthanse zasiahol všetky väčšie nemecké letiská

Na letiskách vo Frankfurte a Mníchove zrušila spoločnosť takmer všetky lety.

Štrajk v Lufthanse zasiahol všetky väčšie nemecké letiská
Lietadlo nemeckej aerolinky Lufthansa. Foto: TASR

Po vyhlásení varovného štrajku 20 000 zamestnancov pozemného personálu leteckej spoločnosti Lufthansa zrušili nemecké aerolinky takmer všetky lety na letiskách vo Frankfurte a Mníchove. Protestná akcia odborovej organizácie Verdi však zasiahla všetky väčšie nemecké letiská. Začala sa o tretej po polnoci a skončí sa zajtra ráno o šiestej hodine.

Štrajk zasiahol asi 150 000 pasažierov na všetkých nemeckých letiskách a uprostred letnej sezóny . Aerolinkám spôsobil vysoké finančné škody.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Odbory požadujú celoplošné zvýšenie platov

Odborová organizácia Verdi žiada celoplošné zvýšenie platov pre pozemný personál Lufthansy o 9 a pol percenta ako aj minimálnu hodinovú mzdu 13 eur.

Posledná ponuka zo strany zamestnávateľa nestačila na zrušenie štrajku. Lufthansa ani krátko pred začiatkom protestnej akcie neprišla s ničím novým. Vysoké zaťaženie na nemeckých letiskách v posledných týždňoch prinútilo zamestnancov vstúpiť do štrajku,“ povedal hovorca odborovej organizácie Marvin Reschinsky.

Návrh Lufthansy je nevyhovujúci

Lufthansa to však vidí celkom inak. Zvýšenie platov navrhuje tiež, ale nie celoplošne pre všetkých.

Dali sme ponuku, ktorá je veľmi dobrá a ktorá reflektuje práve nižšiu platovú skupinu medzi zamestnancami pozemného personálu najviac zasiahnutého vysokou infláciou. Navrhli sme im zvýšiť platy až o 15 percent. Ten, kto zarába 3000 eur mesačne by dostal o 10 percent viac a pre zarábajúcich 6000 eur mesačne navrhujeme zvýšiť príjem o 6 percent. Toto je náležité zvýšenie platov a spravodlivé pre všetkých,“ vyjadril sa hovorca Lufthansy Martin Leutke.

Ak k dohode nepríde, odborári avizujú pokračovanie štrajkov. K nim sa majú pripojiť aj piloti Lufthansy a ich odborová organizácia, ktorá bude v nedeľu hlasovať o začiatku protestných akcií. Nemecké aerolinky už dostali prezývku Frusthansa pre neustále štrajky a hlavne frustráciu pasažierov

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál