Na hlavný obsah

Eurokomisia odporučila štvrtú dávku vakcíny proti covidu pre osoby nad 60 rokov

Platí to aj pre ľudí z rizikových skupín.

Eurokomisia odporučila štvrtú dávku vakcíny proti covidu pre osoby nad 60 rokov
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) odporučila podať druhú posilňujúcu dávku vakcíny proti koronavírusu osobám nad 60 rokov a ľuďom, ktorí patria do niektorej z rizikových skupín. Dôvodom je prudký nárast nových prípadov a vysoká nákazlivosť nových subvariantov vírusu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek.

Očkovacie kampane sa majú opäť spustiť

Európske centum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) spolu s Európskou liekovou agentúrou (EMA) odporúča znížiť vekovú hranicu pre podanie druhej posilňujúcej dávky vakcíny z 80 na 60 rokov.

Podľa hovorcu EK Stefana De Keersmaeckera by sa táto dávka mala podávať najmenej štyri mesiace po predchádzajúcej so zameraním sa na ľudí, ktorí dostali posilňujúcu dávku pred viac ako šiestimi mesiacmi.

EK vyzvala členské štáty, aby tak urobili čo najskôr a spustili očkovacie kampane. Tie sa v posledných mesiacoch vo väčšine krajín takmer zastavili.

Situácia sa v Európe zhoršuje

Počet nových prípadov koronavírusu však narastá. Kým v máji pribudlo v Európe denne okolo 150 000 nových prípadov, minulý týždeň to bolo už vyše 600 000. Dôvodom je vysoká nákazlivosť subvariantov BA.4 a BA.5 omikron variantu koronavírusu.

Farmaceutické firmy už oznámili, že začali testovať nové varianty vakcín. „Sme otvorení diskusii o vakcínach založených na nových subvariantoch vírusu. Ide však o úplne novú vývojovú líniu, ktorá sa začala len nedávno,“ povedal vedúci odboru vakcinačnej stratégie EMA Marco Cavaleri.

„Musíme preto zvážiť, kedy by mohla byť takáto vakcína k dispozícii, čo môže byť vzhľadom na očkovacie plány niektorých krajín neskoro,“ dodal Cavaleri.

Hoci účinnosť aktuálne používaných vakcín je v dôsledku vývoja vírusu nižšia, naďalej platí, že poskytujú dobrú ochranu pred hospitalizáciou a úmrtím. EMA očakáva, že vakcíny novej generácie by mohla schváliť v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál