Na hlavný obsah

Tohtoročná žatva na Ukrajine môže byť polovičná

Za pokles v produkcii môže ruská invázia.

Tohtoročná žatva na Ukrajine môže byť polovičná
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tohtoročná žatva na Ukrajine by v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi mohla byť polovičná. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého za tento pokles môže ruská invázia. Podľa Zelenského je hlavným cieľom Ukrajiny predísť potravinovej kríze vyvolanej ruským útokom.

Ukrajina patrí medzi kľúčových exportérov obilia na svete, ale hlavnú obchodnú trasu cez Čierne more zablokovala ruská invázia. Prvá loď z ukrajinského prístavu by mohla vyplávať v pondelok (1. 8.), informovala agentúra Reuters.

Ukrajinským žatvám tento rok hrozí, že budú dvakrát nižšie,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti bez toho, aby uviedol zdroje svojej prognózy. Ukrajinský prezident zdieľal video, ktoré poukazuje na ničivé dôsledky ruskej invázie na ukrajinské poľnohospodárstvo. V posledných rokoch produkcia dosahovala 70 až 80 miliónov ton obilia.

Potravinová kríza

Podľa ukrajinského prezidenta zostáva hlavným cieľom predísť potravinovej kríze na svete, ktorú by pokračujúca ruská vojna proti Ukrajine mohla vyvolať. Ruské vojenské operácie zastavili prepravu obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more.

Minulý týždeň dojednali Ukrajina, Rusko, OSN a Turecko podmienky na obnovu námornej prepravy. Žiadna loď z ukrajinských prístavov s obilím ale zatiaľ nevyplávala. Kyjev tvrdí, že je pripravený prevádzku obnoviť. Podľa dnešného vyjadrenia kancelárie tureckého prezidenta by prvá loď s obilím mohla vyplávať z ukrajinského prístavu v pondelok (1. 8.).

Ukrajina patrí k hlavným svetovým exportérom obilia a medzinárodní odborníci sa obávajú, že zablokovanie námornej trasy môže viesť k nedostatku a rastu cien tejto komodity. To by dopadlo predovšetkým na chudobnejšie krajiny. Podľa odhadov Kyjeva je v prístavoch zablokovaných na 20 až 25 miliónov ton ukrajinského obilia. Ukrajina sa snaží využívať aj alternatívne trasy, napríklad železnicu či prepravu cez Dunaj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet