Na hlavný obsah

Otvorili koordinačné centrum pre vývoz obilia, prvá loď má z Ukrajiny vyplávať čoskoro

Na vývoz čaká vyše 25 miliónov ton obilia.

Otvorili koordinačné centrum pre vývoz obilia, prvá loď má z Ukrajiny vyplávať čoskoro
Na snímke zľava ruský minister obrany Sergej Šojgu, generálny tajomník OSN António Guterres, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov. Foto: TASR/AP

V Istanbule začalo v stredu (27. 7.) oficiálne fungovať medzinárodné koordinačné centrum pre vývoz obilia. Centrum má na základe dohody z 22. júla medzi OSN, Tureckom, Ruskom a Ukrajinou zabezpečiť bezpečný vývoz suroviny z troch ukrajinských prístavov.

Turecký minister obrany Halusi Akar oznámil, že pokračujú prípravy na vyplávanie prvej lode s obilím cez Čierne more. Na Ukrajine čaká na vývoz vyše 25 miliónov ton obilia, pripomenula agentúra Reuters.

Export ukrajinského obilia, ktoré je kľúčové pre viacero chudobnejších krajín sveta, sa zastavil pre pokračujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu.

Rusko chce dohodu dodržať

Na prvých záberoch z miesta je vidieť ukrajinskú aj ruskú delegáciu a tiež zástupcov tureckého ministerstva obrany. „Dúfam, že práca koordinačného centra prispeje k dlhotrvajúcemu mieru,“ vyhlásil Akar.

Koordinačné centrum v skutočnosti odštartovalo svoju činnosť už v utorok (26. 7.). Pracovný tím zložený zo zástupcov štyroch signatárov dohody má za úlohu zabezpečiť bezpečný vývoz obilia cez Čierne more.

Všetky strany teraz uvádzajú, že prvá loď s obilím z Ukrajiny vypláva onedlho. Vysokopostavený predstaviteľ Turecka, ktorý si želal zostať v anonymite, povedal Reuters, že by to mohlo byť už tento týždeň. Termín potvrdili aj zástupcovia Ukrajiny.

Námestník ruského ministra zahraničia Andrej Rudenko však varoval, že dohoda by mohla zlyhať, „ak nebudú rýchlo odstránené prekážky pre ruský poľnohospodársky vývoz.“ Dúfa však, že dohoda vydrží.

Rusko iba 12 hodín po podpise dohody v sobotu (23. 7.) raketami zaútočilo na infraštruktúru kľúčového ukrajinského prístavu v Odese. Moskva, ktorá uviedla, že ničila vojenské ciele, ako aj Kyjev trvajú na tom, že sa budú usilovať o dodržiavanie zmluvy, ktorá je prvým výsledkom diplomatických snáh v súčasnosti už viac ako päť mesiacov trvajúcom konflikte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet