Na hlavný obsah

Tour de France: Van Aert ovládol štvrtú etapu, Sagan bol piaty

Belgický cyklista Wout van Aert triumfoval v utorňajšej 4. etape 109. ročníka Tour de France. Zvýšil tak svoj náskok v boji o žltý dres a pripísal si ďalších 63 bodov do súťaže o zelený. Jazdec stajne Jumbo-Visma sa presadil po úniku na záverečnom stúpaní a do cieľa si prišiel sám, 171,5 km dlhú trasu z […]

Tour de France: Van Aert ovládol štvrtú etapu, Sagan bol piaty
Na archívnej snímke slovenský cyklista Peter Sagan pred 4. etapou na Tour de France. Foto: ČTK/Panoramic

Belgický cyklista Wout van Aert triumfoval v utorňajšej 4. etape 109. ročníka Tour de France. Zvýšil tak svoj náskok v boji o žltý dres a pripísal si ďalších 63 bodov do súťaže o zelený. Jazdec stajne Jumbo-Visma sa presadil po úniku na záverečnom stúpaní a do cieľa si prišiel sám, 171,5 km dlhú trasu z Dunkerque do Calais zvládol za 4:01:36 h.

Druhý skončil v následnom špurte jeho krajan Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). Mal manko osem sekúnd a tretí bol domáci Christophe Laporte (Jumbo-Visma). Slovák Peter Sagan v drese TotalEnergies obsadil piate miesto.

Van Aertovi sa podarilo vyhrať v žltom drese, pripísal si siedme víťazstvo na Tour v kariére a prvé tento rok. V úvodných troch etapách bol vždy druhý. Na čele celkovej klasifikácie má aj vďaka bonifikácii náskok už 25 sekúnd pred krajanom Yvesom Lampaertom (QuickStep Alpha Vinyl), obhajca Tadej Pogačar zo Slovinska (SAE Team Emirates) stráca 32 sekúnd.

V súťaži o zelený dres má van Aert na konte už 170 bodov, druhý Fabio Jakobsen stráca 61 a tretí Sagan už 90 bodov.

Kľúčovým pre triumf Belgičana bolo posledné stúpanie Cote du Cap Blanc-Nez. Síce krátke, no tvrdé, čo využil van Aert s kolegami z Jumbo-Visma a držiteľ žltého dresu dokázal pripraviť rozhodujúci útok.

Do záverečných desiatich km si priniesol náskok štvrť minúty. Svojím útokom navyše úplne roztrhal taktiku šprintérskych tímov a niekoľko hlavných favoritov na zisk etapy z boja úplne vypadlo. Sagan prešiel kopec relatívne vpredu, ale nemal pri sebe nikoho z tímových kolegov.

Van Aert v závere predvádzal svoje časovkárske kvality a päť km pred páskou mal k dobru 26 sekúnd. Za ním sa ostatné tímy snažili vytvoriť stíhaciu skupinu, ale príliš sa to nedarilo. Dvadsaťsedemročný Belgičan si tak pripísal 36. víťazstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport