Na hlavný obsah

Trnkovo trestné stíhanie v kauze Gorila zastavili pre premlčanie

Rozhodnutie nie je právoplatné.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka.
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka.Foto: TASR
Foto: TASR

Okresný súd Bratislava I zastavil trestné stíhanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v kauze Gorila. Dôvodom je premlčanie skutku po jeho prekvalifikovaní na prečin. Uznesenie nie je právoplatné. Prokurátor podal proti nemu sťažnosť. Potvrdil to hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Samosudca Marek Filo prekvalifikoval skutok na prečin z dôvodu dôkaznej núdze. „Niektoré dôkazy v podobe audionahrávok, ktoré vyhotovil Marian K., sú nezákonnými dôkazmi, na ktoré nie je možné prihliadať,“ uviedol Adamčiak.

Filo zdôraznil, že v trestnom konaní nemožno použiť nahrávky, ktoré získali utajeným spôsobom, v tomto prípade bez vedomia Trnku. „Netvrdím, že sa skutok nestal. Sú veľmi silné indície, že sa stal,“ podotkol samosudca.

S prečinom sa spája päťročná premlčacia doba. „Trestné stíhanie sa premlčalo v roku 2018 a voči obžalovanému vzniesli obvinenie až v roku 2019. Z tohto dôvodu je trestné stíhanie neprípustné,“ dodal hovorca súdu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pôvodne podal obžalobu na Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podľa záverov vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bývalý šéf generálnej prokuratúry nestíhal všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Polícia uviedla, že Trnka mal prevziať od podnikateľa Mariana Kočnera zvukovú nahrávku, obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov.

Z rozhovorov mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávkou mal Trnka a ďalšie dve osoby údajne vydierať finančníka Jaroslava Haščáka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko