Na hlavný obsah

Pokračuje pojednávanie s Trnkom. Počúvajú sa nahrávky zo zhabaného počítača

Trnkov obhajca namietal, že nemajú slúžiť ako dôkaz.

Pokračuje pojednávanie s Trnkom. Počúvajú sa nahrávky zo zhabaného počítača
Na snímke obžalovaný bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka na súde. Foto: TASR

Na Okresnom súde v Bratislave pokračuje pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Prokurátor ho viní zo zneužitia právomoci verejného činiteľa – keď ako šéf prokuratúry mal pre podnikateľa Mariana Kočnera skrývať údajnú nahrávku spisu Gorila.

Na súde sa prehrávajú niektoré časti zo súboru, ktoré sa našli v počítači bývalého generálneho prokurátora. Jeho obhajca však dôkaz spochybňuje.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venuje redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Nahrávky sa pustia, rozhodol sudca

Časti nahrávok z údajného spisu Gorila, ktoré v stredu (13. 7.) sudca Okresného súdu v Bratislave Marek Filo prehráva na pojednávaní, pochádzajú z notebooku zhabaného pri domovej prehliadke Kočnera.

Podľa prokurátora to dokazuje, že Trnka roky ukrýval dôležité dôkazy k prípadu Gorila. Jednou z nahrávok bol napríklad rozhovor finančníka Jaroslava Haščáka s bývalým ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom o privatizácii teplární.

Obhajca bývalého elitného prokurátora Martin Krakovský na začiatku namietal, aby sa vôbec nahrávky na súde prehrávali. Podľa neho je nahrávka nezákonná a nemôže slúžiť ako dôkaz.

Sudca Filo námietke nevyhovel, povedal, že on sám netuší, či ide o údajnú nahrávku zo spisu Gorila. Chce však prehrať obsah USB kľúča nájdeného u Kočnera.

Na pojednávanie prišiel aj bývalý vojenský prokurátor Rudolf Michnica, ktorý mal ako prvý vyšetrovať prípad Gorila. Po stretnutí s Trnkom, vtedy ešte len námestníkom, mu však prípad v roku 2011 odobrali.

„Trnka si nás vtedy predvolal, ešte s mojím vtedajším bezprostredným nadriadeným, a po dodaní správy, ako prebieha vyšetrovanie a dozor, tak na druhý deň mi bol prípad odobraný,“ vysvetľuje.

Michnica chcel v prípade vypovedať, jeho žiadosť mal na stole aj sudca, zatiaľ o nej ešte nerozhodol. V stredu, respektíve vo štvrtok (14. 7.) by sa mal prehrávať aj nahratý rozhovor medzi Kočnerom a Trnkom. Dokazovanie by sa potom malo skončiť a nasledoval by rozsudok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál