Na hlavný obsah

Trojmesačný odklad STK a EK od septembra končí

Odloženie technickej kontroly však môže skomplikovať cestu do zahraničia.

Možnosť trojmesačného odkladu technickej a emisnej kontroly áut sa od septembra končí. Pracoviská STK hlásia dostatok voľných termínov. Experti na dopravu upozorňujú dovolenkárov. Odloženie technickej kontroly môže skomplikovať cestu do zahraničia.

Prvá vlna pandémie zatvorila stanice technickej kontroly na niekoľko týždňov. Rezort dopravy preto predĺžil platnosť technickej a emisnej kontroly o tri mesiace. Po takmer dva a pol roku sa situácia vráti do normálu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Protipandemické pravidlá platia do 31. 8., čiže keď skončí STKčka stále máte komfortný trojmesačný vankúš. Chcel by som ale zároveň vyzvať všetkých motoristov, aby to zbytočne neodkladali,“ hovorí Andrej Doležal. (nom. Sme rodina), minister dopravy a výstavby SR.

Odklad technickej a emisnej kontroly akceptujú len slovenskí policajti. Počas cesty na letnú dovolenku do zahraničia to preto môže vodičom spôsobiť komplikácie.

„V zahraničí môže vzniknúť situácia, že pri tom najhoršom, keď vznikne dopravná nehoda. Môže sa stať, aj to, že aj poisťovne s tým môžu mať problém, pretože veľmi radi zistia nejaký nedostatok. Pokiaľ vozidlo nie je v dokonalom stave, tak sa toho môžu veľmi radi chytiť,“ upozorňuje Alexander Štefuca, motoristický novinár.

Čakacie doby sú minimálne

Podľa výkonného riaditeľa Národnej asociácie staníc technickej kontroly sú aktuálne čakacie doby na vybavenie emisnej a technickej kontroly minimálne.

„Keďže končí pandemické opatrenie pripravení sme. Máme kapacity naplnené na 70 percent. Avšak tým, že sme vyšli v ústrety zákazníkom a sme otvorení každý pracovný deň do 18, tak si myslím, že sa nemajú čoho obávať.“ uvádza Marianna Kalakajová, manažérka prevádzky STK Bratislava – Devínska Nová Ves.

Šoférom a majiteľom áut, ktorí nemajú platnú technickú a emisnú kontrolu, hrozí pokuta do výšky 332 eur. Majiteľ vozidla ju môže dostať aj v prípade, keď ho nezastaví polícia. Do schránky mu ju pošle okresný odbor dopravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko