Na hlavný obsah

Ukrajina chce zvýšiť export elektrickej energie do krajín Európskej únie

Do konca roka chce predať energiu za 1,5 miliardy eur.

Ukrajina chce zvýšiť export elektrickej energie do krajín Európskej únie
Ilustračná snímka- stĺpy elektrického vedenia. Foto: RTVS

Ukrajina chce zvýšiť export elektrickej energie do krajín Európskej únie, ktoré čelia energetickej kríze vyvolanej škrtením dodávok ruského plynu. S ponukou prišiel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Garant európskej energetickej bezpečnosti – aj to je nový cieľ ukrajinskej hlavy štátu Volodymyra Zelenského.

V pravidelnom príhovore povedal, že Ukrajina sa pripravuje na zvýšenie exportu elektriny pre spotrebiteľov v Európskej únii. Vďaka nej potom podľa neho môžu európski partneri odolávať ruskému energetickému tlaku.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Weissová.

Ukrajina pomôže sebe aj EÚ

Ako by mohli ukrajinské dodávky elektriny pomôcť Európskej únii, vrátane Slovenska, vysvetľuje Jozef Badida z portálu Energie pre Vás.

„Keďže na Ukrajine prebieha konflikt a pravdepodobne je znížená spotreba elektriny, tak asi majú prebytok, ktorý vedia vyviesť do Európskej únie. V Európe je nedostatok elektriny a je príliš drahá, tým pádom pomôžu aj Európskej únii, keďže môžu prispieť k zlacneniu elektriny. Záleží od toho v akých množstvách ju budú vyvážať,“ hovorí Badida.

Ukrajina už začala do Únie elektrinu vyvážať začiatkom júla. Cestu k tomu si otvorila pripojením do európskej elektrickej siete, keď na jej územie vstúpili ruské vojská. Odstrihnutie od severného a východného suseda však plánovala už od roku 2014, keď Rusko anektovalo Krym.

Kyjev očakáva, že by do konca tohto roka mohol predať európskym štátom energiu za 1,5 miliardy eur. Ukrajinské plány však môžu mať ešte háčik – ruské sily sa hlásia k tomu, že obsadili druhú najväčšiu elektráreň v krajine.

Rusi dobyli najväčšiu ukrajinskú elektráreň

Portál Trucha na sociálnej sieti zverejnil neoverené video, na ktorom ruský vojak, pravdepodobne člen Wagnerovej skupiny, hovorí, že tepelná elektráreň prešla pod ich kontrolu.

Ak by sa to ukázalo potvrdilo, podľa pozorovateľov by išlo o prvý väčší taktický úspech Ruska za posledné tri týždne.

Ešte v začiatkoch vojny dokázali ruskí vojaci dobiť aj najväčšiu ukrajinskú – a zároveň európsku elektráreň v Záporoží. Podľa denníka Wall Street Journal je v nej teraz vojenská základňa.

Päťsto ruských vojakov tam rozmiestnilo ťažké delostrelecké batérie a okolo nádrže, ktorá ochladzuje šesť reaktorov, rozložilo protipechotné míny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál