Na hlavný obsah

USA úspešne otestovali dva druhy hypersonických rakiet

Hypersonické rakety sa vyznačujú vysokou rýchlosťou a veľkou manévrovateľnosťou.

USA úspešne otestovali dva druhy hypersonických rakiet
Hypersonický motor rakety. Foto: Wikimedia Commons

Spojené štáty úspešne otestovali dva odlišné druhy hypersonických rakiet. V stredu (13. júla) to uviedlo americké ministerstvo obrany. Pre raketu ARRW, ktorá sa vypúšťa zo vzduchu, išlo o druhý úspešný pokus.

V prípade rakety Operational Fires to bola prvá kladná skúška, uviedla agentúra Reuters. Spojené štáty sa obávajú, že vo vývoji nových hypersonických zbraní, ktoré môžu dosiahnuť až päťnásobnú rýchlosť zvuku, zaostávajú za Čínou a Ruskom.

Test rakety ARRW uskutočnilo americké letectvo v utorok pri kalifornskom pobreží. „Druhý úspešný test preukázal schopnosť (rakety) ARRW dosiahnuť a udržať hypersonickú rýchlosť, umožnil zber kľúčových údajov pre ďalšie testy vo vzduchu a potvrdil bezpečné oddelenie (rakety) od lietadla,“ uviedla spoločnosť Lockheed Martin, ktorá novú zbraň vyvíja.

Americká vládna zbrojná agentúra DARPA úspešne vyskúšala na konci mája novú raketu Operational Fires. Raketa síce počas testu nedosiahla hypersonickú rýchlosť, to ale nebol ani cieľ skúšky, uviedol Pentagon.

Test mal predovšetkým preveriť fungovanie pozemného odpaľovacieho zariadenia.

Rusko a Čína majú náskok

Hypersonické rakety sa vyznačujú vysokou rýchlosťou a veľkou manévrovacou schopnosťou, čo im má umožniť prekonať aj najsofistikovanejšie systémy protivzdušnej obrany.

Podľa stanice CNN americké ministerstvo obrany začalo venovať väčšiu pozornosť a financie rozvoju hypersonických rakiet po tom, ako americkí zákonodarcovia vyjadrili obavy, že USA zaostávajú vo vývoji týchto zbraní za Ruskom a Čínou.

Moskva v marci oznámila, že jej armáda v bojoch na Ukrajine použila hypersonické strely Kinžal. Zasiahli podľa nej veľký podzemný sklad ukrajinských rakiet a munície v Ivano-Frankivskej oblasti na juhozápade krajiny.

Ich použitie ruskou armádou počas invázie na Ukrajine potvrdil aj Washington. Peking úspešne otestoval svoju hypersonickú zbraň vlani.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet