Na hlavný obsah

USA vypísali odmenu za informácie o údajnom zasahovaní Ruska do volieb

Jej hodnota dosahuje až 9,76 milióna eur.

USA vypísali odmenu za informácie o údajnom zasahovaní Ruska do volieb
Na ilustračnej snímke vlajka USA. Foto: ČTK/ZUMA/Elizabeth Fraser/U.S. Army

Americké ministerstvo zahraničia vo štvrtok (28. 7.) uviedlo, že za informácie o údajnom ruskom zasahovaní do amerických volieb ponúka odmenu až desať miliónov dolárov (približne 9,76 milióna eur). Informovala o tom agentúra Reuters.

„Ministerstvo hľadá informácie o Agentúre pre výskum internetu (IRA) Jevgenija Viktoroviča Prigožina a s ňou spojených ruských subjektov a spolupracovníkov. Týkajú sa ich snáh o ovplyvňovanie amerických volieb,“ uviedlo ministerstvo zahraničia v štvrtkovom vyhlásení.

Spojené štáty už predvlani uvalili sankcie na osoby a subjekty spojené s vedúcim predstaviteľom IRA. To sa prezýva „ruská trollia farma“.

IRA vykonávala operácie s cieľom zasahovať do politického systému USA už v roku 2014. Jej cieľom bolo „zasievať nezhody“, dodalo ministerstvo.

Americkí prokurátori predtým uviedli, že IRA zaplavila sociálne siete falošnými správami a konšpiračnými teóriami v snahe využiť rozdelenie spoločnosti v USA. Ruská vláda obvinenia zo zasahovania do volebného procesu odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet