Na hlavný obsah

V Baldovciach majú naďalej problém s nedostatkom vody

Mimoriadna situácia platí od minulého týždňa.

V Baldovciach majú naďalej problém s nedostatkom vody
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mimoriadna situácia v súvislosti s nedostatkom vody v obci Baldovce v Levočskom okrese naďalej trvá. V stredu (27. 7.) to potvrdil starosta Jozef Mlynár.

Dodal, že pitnú vodu im dováža prevádzkovateľ obecného vodojemu a úžitkovú vodu im pomáha zabezpečovať susedné mesto Spišské Podhradie a tamojší dobrovoľný hasičský zbor.

Niektorí nedodržiavajú pravidlá

„Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili pred týždňom, predtým sme vydali regulačné opatrenia, konkrétne zákaz používať pitnú vodu z obecného vodovodu na polievanie záhrad, umývanie áut, stavebné účely či do bazénov,“ priblížil starosta.

Mlynár doplnil, že obec nemala žiadnu vodu vo vodojeme už v utorok (19. 7.) minulý týždeň.  „Kontaktovali sme preto prevádzkovateľa, spoločnosť Granč, ktorý nám priniesol galóny s pitnou vodou, a zo závodu Baldovce sme zakúpili čistú vodu pre obyvateľov.“ Následne obec začala čistiť vodojem aj celé potrubie.

Situácia je podľa starostu naďalej vážna a výrazne sa nemení. Aktuálne je celkový prítok vody na úrovni približne 3 000 litrov, pričom obec spotrebuje v priemere 9 000 litrov.

V obci v súčasnosti žije viac ako 170 obyvateľov, nie všetci však podľa Mlynára dodržiavajú stanovené pravidlá. Spotreba vody klesla aj po zavedených opatreniach len zhruba o 1 000 litrov. Miestni pritom majú možnosť využiť okrem dovážanej vody aj obecnú studňu a dve zberné záchytné nádrže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny