Na hlavný obsah

V Bielorusku zakázali viacero odborových organizácií

Ich rozpustenie sa týka približne 10 000 pracovníkov.

V Bielorusku zakázali viacero odborových organizácií
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Bieloruský najvyšší súd vydal rozhodnutie o ukončení činnosti viacerých nezávislých odborových organizácií. Súd konal na základe žiadosti generálnej prokuratúry, ktorá o jeho rozhodnutí informovala v utorok (19. 7.) formou statusu zverejneného v aplikácii Telegram.

Tlačová služba generálnej prokuratúry konštatovala, že preverovaním činnosti týchto odborov sa zistilo, že ich vedúci predstavitelia a niekoľkí z členov sa namiesto ochrany pracovných, sociálnych a ekonomických práv odborárov aktívne podieľali „na deštruktívnej činnosti, porušovaní verejného poriadku a šírení informačných produktov s extrémistickým obsahom“.

Proti týmto osobám sa začalo trestné konanie a prijali sa aj opatrenia v správnom konaní, doplnila generálna prokuratúra.

Veľvyslanectvo USA v Bielorusku označilo likvidáciu nezávislých odborových organizácií „za ďalší útok na slobodu Bielorusov, za pokus o potlačenie občianskej spoločnosti a za ochranu režimu, ktorý sa bojí moci vlastných občanov“.

Vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke veľvyslanectva USA sa zdôrazňuje, že rozpustenie nezávislých odborov sa týka približne 10 000 pracovníkov. Pripravilo ich tak „o všetky zmysluplné spôsoby ochrany seba alebo svojich rodín pred diktátorským režimom“.

Americké veľvyslanectvo pripomenulo, že OSN a medzinárodné organizácie práce už dve desaťročia odsudzujú porušovanie práv pracujúcich v Bielorusku.

Označujú tiež Bielorusko za jedného z najhorších svetových porušovateľov práv zamestnancov.

Ambasáda USA v Minsku vo svojom vyhlásení ubezpečuje, že Spojené štáty spolu so svojimi spojencami a partnermi budú aj naďalej podporovať tých ľudí v Bielorusku a v zahraničí, ktorí pokračujú v boji za práva pracujúcich a za demokratickú a prosperujúcejšiu budúcnosť Bielorusov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet