Na hlavný obsah

V Českom Švajčiarsku pribudli posily, hasiči plánujú prejsť do útoku

Chcú zmenšiť zasiahnutú plochu.

V Českom Švajčiarsku pribudli posily, hasiči plánujú prejsť do útoku
Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko, Foto: ČTK/Hájek Ondřej

S požiarom v Národnom parku (NP) České Švajčiarsko v sobotu (30. 7.) bojuje približne 700 hasičov. K haseniu sa pridalo asi 240 hasičov z celej Českej republiky.

Plamene pomáha hasiť päť lietadiel a osem vrtuľníkov. Na rannom brífingu to povedal hovorca hasičov Úsťanského kraja Lukáš Marvan. Doteraz v Hřensku zasahovalo v priemere viac ako 400 hasičov. Požiar v Českom Švajčiarsku pokračuje už siedmy deň.

Marvan uviedol, že hasiči sa rozhodli využiť dážď a prejsť z obrany do útoku. „Zatiaľ je dážď však skôr symbolický,“ priznal hovorca. Podľa predpovede počasia by v oblasti Hřenska nemalo do nedeľného (31. 7.) rána spadnúť viac ako desať milimetrov zrážok.

Obnovenie cestovného ruchu

Problémovými oblasťami sú Hluboký Důl, Větrovec a roh Hřenska až po štátnu hranicu. „Práce tam intenzívne pokračujú,“ povedal Marvan. „Čo sa týka útoku, aktívne zasahujeme do ohnísk, budeme ich prečesávať a hrabať, aby tam nevznikali nové ohniská.“

Riaditeľ správy NP Pavel Benda v Českej televízii zdôraznil, že turistický ruch je pre región kľúčový. Po uhasení požiaru začne správa prechádzať turistické cesty a chodníky, zaznamenávať škody a začne ich opravovať. „Samozrejme, že niektoré cesty by sa dali vyčistiť bez problémov alebo veľmi rýchlo, ale pre niektoré to bude beh na dlhú trať,“ dodal Benda. Za prioritu označil rokliny a prístup k Pravčickej bráne.

Les v NP začal horieť v nedeľu (24. 7.) a požiar sa rozšíril cez hranice do Nemecka. Podľa satelitných snímkov požiar zasiahol plochu 1 060 hektárov. Od soboty (30. 7.) vydal magistrát mesta Děčín zákaz vstupu do lesa vo vybranej oblasti NP.

Zákaz platí pre vstup do lesov v obciach Hřensko, Mezná, Janov, Růžová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výnimkou sú strážcovia parku, poľovníci alebo hasiči, policajti a zdravotníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet