Na hlavný obsah

V Európe naďalej zúria lesné požiare

V súvislosti s horúčavami prišli o život už stovky ľudí.

V Európe naďalej zúria lesné požiare
Na snímke plamene šíriace sa v lesnom poraste počas požiaru pri obci Landiras na juhozápade Francúzska 13. júla 2022. Foto: TASR/AP

Tisíce hasičov pokračujú v boji s lesnými požiarmi v Portugalsku, Španielsku, Francúzsku a ďalších európskych krajinách, keďže vlna horúčav nevykazuje žiadne známky zmiernenia. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Portugalské úrady uviedli, že v dôsledku horúčav zomrelo za ostatný týždeň najmenej 238 ľudí. V celej krajine už požiare spálili viac ako 30 000 hektárov pôdy. Pri hasení jedného z nich na severovýchode Portugalska zahynul v piatok (15. 7.) pilot hasičského lietadla.

Požiare sužujú i oblasti juhozápadného francúzskeho regiónu Gironde. Tam evakuovali viac ako 12 000 ľudí. Minister vnútra Gérald Darmanin uviedol, že tohtoročné požiare vo Francúzsku doteraz spálili 10 000 hektárov pôdy.

V susednom Španielsku hasiči v sobotu (16. 7.) bojovali so sériou požiarov po dňoch nezvyčajne vysokých teplôt. Tie dosahovali až 45,7 stupňa Celzia. V Portugalsku tento týždeň namerali až 47 stupňov Celzia.

Španielsko eviduje počas aktuálnej vlny horúčav 360 úmrtí súvisiacich s horúčavami. V doterajšom priebehu roka tam zhorelo približne 40 000 hektárov pôdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet