Na hlavný obsah

V kauze Kuciakovej vraždy sa pred súd postavil ďalší svedok

Priznal, že novinára osobne sledoval.

V kauze Kuciakovej vraždy sa pred súd postavil ďalší svedok
Bývalý policajt Štefan Mlynarčík. Foto: TASR

Marian Kočner sa v pondelok (11. 7.) takisto posadil na lavicu obžalovaných. V opätovnom procese, v ktorom ho prokuratúra označuje za objednávateľa vraždy Jána Kuciaka, si vypočul výpoveď bývalého policajta Štefana Mlynarčíka.

Ide o jedného z trojice obvinených zo sledovania novinárov a iných osôb v roku 2017. Na súde priznal, že osobne sledoval aj Kuciaka. Dôvod mu vraj nebol známy.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

„V tom období sme vykonávali monitoring baru Next Apache, ktorý bol zameraný na drogy. Ja som pána Kuciaka vôbec nepoznal. Ako som uviedol, niekoľkokrát sme urobili nejaké zábery, ale ďalej sme s tým nepokračovali,“ uviedol Mlynarčík.

Vypovedal, že vedenie bezpečnostného aparátu štátu vedelo o jeho činnostiach, a preto nerozumie tvrdeniu, že nepracoval pre štát. „Prečo nás nikto nestopol?“ pýtal sa pred súdom.

Súčasť práce pre SIS, tvrdí

Podobne reagoval aj Kočner, podľa ktorého mala o sledovaní vedomosť polícia aj Kriminálny úrad finančnej správy. V tom istom úrade kedysi pôsobil aj Mlynarčík. Sledovanie Kuciaka bolo vraj podľa jeho vtedajšieho presvedčenia súčasťou práce pre Slovenskú informačnú službu (SIS).

„Buď to robia v SIS neschopní ľudia, alebo ako si môže niekto vysvetliť takéto zbieranie dát – priamo pri jeho dome, pri nákupoch v obchode, pri ceste do práce – ako sledovanie v súvislosti s únikom nejakých informácií alebo s drogami,“ mieni Jozef Kuciak, otec zavraždeného novinára.

Pojednávanie bude pokračovať v utorok (12. 7.). Na lavicu obžalovaných by sa mal posadiť bývalý člen Národnej kriminálnej agentúry Bernard Slobodník a bývalá partnerka Zoltána Andruskóa.

V kauze vraždy novinára už padli tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali po 25 rokov, Zoltán Andruskó 15 rokov – všetci nepodmienečne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál