Na hlavný obsah

V nákupnom centre v štáte Indiana sa strieľalo

O život prišli traja civilisti a aj strelec.

V nákupnom centre v štáte Indiana sa strieľalo
Demonštranti protestujúci za zákaz držania útočných pušiek. Foto: ČTK/AP

Traja ľudia zomreli a ďalší traja utrpeli v nedeľu (17. 7.) zranenia pri streľbe v nákupnom stredisku v meste Greenwood v americkom štáte Indiana, oznámili miestni predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP.

„Zaznamenali sme masovú streľbu v nákupnom stredisku Greenwood Park,“ uviedol tamojší starosta Mark Myers vo vyhlásení.

„Skutočným hrdinom dňa je občan, ktorý mal pri sebe v stravovacom priestore legálne držanú strelnú zbraň a dokázal strelca zastaviť takmer hneď, ako spustil (streľbu),“ zdôraznil šéf polície v Greenwoode Jim Ison.

Miestna polícia na sociálnej sieti facebook vyzvala svedkov streľby, aby kontaktovali policajné oddelenie a poskytli im informácie.

Tento útok je najnovším v rámci vlny násilia páchaného zbraňami, ktoré v poslednom období sužuje Spojené štáty. Podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive strelné zbrane ročne spôsobia smrť približne 40 000 ľudí.

K útoku došlo len približne dva týždne po streľbe na oslavách Dňa nezávislosti na predmestí Chicaga, pri ktorom zomrelo sedem ľudí a zhruba tri desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Najnovší nárast násilia páchaného streľbou znovu rozprúdil v USA debatu o regulácii zbraní. Americký prezident Joe Biden podpísal koncom júna federálny zákon zameraný na zníženie miery výskytu násilia páchaného strelnými zbraňami.

Ide o prvý dokument takého druhu za posledných niekoľko desaťročí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet