Na hlavný obsah

V Námestove museli uzavrieť skládku. Zvýšené náklady zaplatia občania

Dôvodom je nespĺňanie požiadaviek Európskej komisie.

V Námestove uzavreli skládku odpadu, aj keď nebola plná. Obciam tak výrazne narástli náklady na prepravu, ktoré zaplatia občania.

Na skládku odvážali odpad z približne ôsmich oravských obcí. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) tvrdí, že nespĺňala požiadavky Európskej komisie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa Martina Miklušičáka, riaditeľa technických služieb v Námestove, by skládku mohol celý región využívať ešte päť až šesť rokov. Na základe rozhodnutia MŽP ju však museli zatvoriť do konca februára.

Po novom tak smeti z Oravy končia na Kysuciach v Turzovke. Odvoz odpadu sa im tak predĺžil o približne 150 kilometrov.

Náklady na prepravu sa zvýšia. „Doteraz to bolo približne 15 eur na občana, poplatok sa však podľa mňa zvýši na minimálne 25 eur,“ povedal primátor Námestova Milan Hubík.

Hrozili by vysoké pokuty

Rezort životného prostredia tvrdí, že skládku v námestovskom okrese museli zavrieť. Dôvodom bolo, že nebola vybudovaná v súlade požiadavkami európskej smernice a vtedy platného slovenského zákona z roku 2001 o odpadoch. „Ak by pokračovalo jej zapĺňanie, tak by Slovensku hrozili veľmi vážne sankcie,“ dodal Juraj Smatana, štátny tajomník MŽP.

Podľa Zväzu odpadového priemyslu je nevyhnutné rešpektovať rozhodnutie ministerstva o uzatvorení skládky, aby ďalšou prevádzkou nedošlo k závažnému poškodeniu životného prostredia. „Štát by však mal mať pripravené alternatívne krízové riešenie pre takéto situácie a nenechať obec alebo región bez pomoci,“ doplnil generálny riaditeľ zväzu Ján Chovanec.

V podobnej situácii skončila aj skládka v Považskom Chlmci. Súdny dvor Európskej únie uložil Slovensku jednorazovú pokutu jeden milión eur a každodennú pokutu 5 000 eur až do uzatvorenia skládky. Slovensko tak muselo na pokutách zaplatiť viac ako tri milióny eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny