Na hlavný obsah

V Nemecku sa vyostruje diskusia k predĺženiu prevádzok jadrových elektrární

Zásobníky plynu sa neplnia podľa očakávania.

V Nemecku sa vyostruje diskusia k predĺženiu prevádzok jadrových elektrární
Jadrová elektráreň v juhonemeckom Neckarwestheime. Foto: TASR/AP

V Nemecku sa vyostruje diskusia okolo predĺženia prevádzky posledných troch jadrových elektrární, ktoré majú odstaviť do konca roka.

Nemecký Bundestag vo štvrtok (7. 7.) odmietol návrh opozičnej frakcie kresťanských demokratov CDU/CSU, ktorí presadzujú zotrvanie atómiek na dobu určitú v prevádzke. Požadujú aj konkrétne kroky pre energetickú bezpečnosť krajiny.

Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Tibor Macák.

Diskusia bude pokračovať

Po zaradení jadra a plynu medzi zelené investície v Európskom parlamente sa nemeckí kresťanskí demokrati pokúsili presadiť predĺženie prevádzky atómiek v Bundestagu. Aj keď vládna väčšina návrh odmietla, oživiť ho môže 22. júl, ktorý minister hospodárstva Robert Habeck označil za deň X.

Dovtedy sa naplánovala technická odstávka plynovodu Nord Stream 1 a Moskva dáva najavo, že ani po tomto dátume dodávky do Nemecka neobnoví.

„Vychádzam z toho, že prieskum potvrdí naše presvedčenie o akútnej potrebe energie z jadrových elektrární. Ich vypnutie by bolo nezodpovedné. Aj napriek tomu, že sme hlasovanie v pléne prehrali, diskusia bude pokračovať,“ potvrdil poslanec nemeckého Bunestagu Tobias Winkler pre RTVS.

Rozhodnutie musí prísť čo najskôr

Aj viacerí experti poukazujú na fakt, že vysoká spotreba energie najväčšej európskej ekonomiky sa bez predĺženia prevádzky jadrových elektrární nezaobíde.

 „Myslím, že tlak bude výrazne silnieť, lebo vidíme, že zásobníky plynu sa neplnia tak, aby vystačili počas celej budúcej zimy. Z môjho pohľadu to nebude možné bez predĺženia prevádzky troch jadrových elektrární,“ pripomína bývalý šéf frankfurtskej burzy Rüdiger von Rosen.

Rozhodnutie na poslednú chvíľu by bolo riskantné a zrejme aj bez súhlasu Bundestagu. „V prípade akútnej núdze, a do tejto situácie spejeme, bude musieť vláda rozhodnúť aj bez súhlasu Bundestagu. Samozrejme by bolo lepšie, keby ho vláda mala, ale ak by malo rozhodnutie padnúť až v decembri, potom to bude musieť ísť aj bez nich,“ hovorí Winkler.

Mapa Nemecka s miestami, v ktorých sú jadrové elektrárne.
Mapa Nemecka s miestami, v ktorých sa nachádzajú predmetné jadrové elektrárne.Foto: RTVS
Foto: RTVS

V semaforovej koalícii vládne pre tri atómové elektrárne napätie. Liberálna FDP a minister financií z jej radov Christian Lindner sa totiž opakovane vyjadril za ich ponechanie v prevádzke na určitú dobu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál