Na hlavný obsah

V Slovenskom raji zbúrali starú hať

Išlo o 150-ročnú železobetónovú environmentálnu záťaž.

V Národnom parku Slovenský raj odstránili environmentálnu záťaž – 150-ročnú železobetónovú hať na rieke Hornád. Domáci očakávajú, že im to v tejto lokalite pomôže viac rozvinúť cestovný ruch.

Hať pri Smižianskej Maši, bola v piatom stupni ochrany prírody približne 150 rokov.

„Maša ako všetky Maše na Slovensku, boli zlievarne. Aj táto časť Hornádu bola kedysi vodnou nádržou, cez ktorú sa splavovalo drevo z Kláuz, do miestnej zlievarne,“ povedal Michal Kuvik, stavebný dozor.

Neskôr hať slúžila na odber pitnej vody. Posledné desaťročia, stavba prestala plniť svoj účel a stala sa zbytočnou.

Správcovia Národného parku usilovali o odstránenie tejto environmentálnej záťaže v Slovenskom raji z viacerých dôvodov.

„Predstavovala vlastne bariéru migračnú pre nejaké vodné živočíchy. Stále to bola zábrana na zadržiavanie rôzneho odpadu.” uviedol Milan Barlog, pracovník Správy Národného parku Slovenský raj.

Miroslav Grečko, prednosta Obecného úradu v Smižanoch informoval, že obec Smižany evidovala niekoľko podnetov zo strany občanov, ktorí bývajú na Maši. „Dochádzalo k vyplavovaniu pozemkov,” dodal.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Voda začala podmývať pozemky pod domami. Už to bolo nebezpečné pre tých, čo tam bývajú,“ povedala návštevníčka Slovenského raja.

Hrádzu sa preto rozhodli zbúrať.

„Hrádzu postavili z oceľových rúr, naplnených betónom. Za nimi bolo naplavené drevo. Toto drevo sa popílilo, a presunulo sa práve do vymytých častí parciel, pričom sa premiešalo s naplaveninami štrku a betónov, ktoré sa odstraňovali,“ dodal Kuvik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny