Na hlavný obsah

V Slovinsku hasia najhorší lesný požiar v jeho histórii

V rámci solidarity EÚ pomáha i Slovensko.

V Slovinsku hasia najhorší lesný požiar v jeho histórii
Požiar v Kremenjaku hasí 50 hasičských jednotiek a 400 hasičov. Foto: Twitter/Ministrstvo za obrambo RS

V Slovinsku blízko hraníc s Talianskom sa vo štvrtok (21. 7.) poriadne rozhorel lesný požiar, ktorý si vynútil evakuáciu troch dedín. Ako uviedli slovinskí predstavitelia, požiar v oblasti Kras na juhozápade je najväčší, odkedy Slovinsko v roku 1991 vyhlásilo nezávislosť.

„Požiar sa ani zďaleka neskončil,“ povedal pre oficiálnu tlačovú agentúru STA šéf slovinskej služby civilnej ochrany Srečko Šestan.

Požiar už zachvátil 2 000 hektárov a odpálil nevybuchnutú muníciu z prvej svetovej vojny. S ohňom bojuje viac ako 1 000 hasičov. Pomáha im i slovinská armáda a polícia. Helikoptéry na pomoc vyslali aj Rakúsko, Slovensko a Chorvátsko.

Slovinsko v stredu (20. 7.) požiadalo Európsku úniu o pomoc v boji so spomenutým lesným požiarom.

„Toto je nepochybne jeden z najväčších požiarov v histórii Slovinska. Chcel by som vyjadriť svoju úprimnú vďaku Chorvátsku, Rakúsku a Slovensku. Veľmi si vážime ich pomoc Slovinsku, mojej domovskej krajine, prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Toto je solidarita EÚ v celej svojej kráse,“ povedal eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet