Na hlavný obsah

V Španielsku pokračujú požiare, vyžiadali si prvú obeť, je ňou hasič

Francúzsko vyhlásilo stav vysokej pohotovosti, problémy má aj Portugalsko a Grécko.

V Španielsku pokračujú požiare, vyžiadali si prvú obeť, je ňou hasič
Ilustračná snímka - hasič hasí lesný požiar. Foto: AP

Požiare v Španielsku za týždeň zničili už vyše 20 000 hektárov a v nedeľu (17. 7.) si vyžiadali prvú obeť, zomrel jeden z hasičov, informujú miestne médiá.

V nedeľu večer registrovali v Španielsku takmer štyri desiatky lesných požiarov, z toho 24 nemajú pod kontrolou. Až 2 300 ľudí zostáva evakuovaných, niektorí museli svoje domovy opustiť už pred týždňom, v pondelok (18. 7.) by sa ale časť z nich už mala vrátiť domov, napísal denník El Mundo.

Najhoršia je situácia v autonómnych oblastiach Extremadura, Andalúzia, Kastília-León, Galicia a Katalánsko.

Prvou obeťou terajších lesných požiarov v Španielsku sa stal podľa denníka El País 26-ročný hasič, ktorý nestačil utiecť pred rýchlo sa šíriacim ohňom v provincii Zamora na severozápade krajiny v regióne Kastília-León.

Sústrasť pozostalým vyjadril na twitteri aj predseda španielskej vlády Pedro Sánchez, ktorý tiež ocenil prácu všetkých, ktorí takmer bez oddychu bojujú s požiarmi.

Sánchez sa v pondelok chystá navštíviť jednu z oblastí postihnutých požiarmi, a to provinciu Cáceres v Extremadure. V tomto autonómnom regióne na západe krajiny plamene zničili približne 6 000 hektárov. Iné dve obce v rovnakej provincii navštívi večer španielsky kráľ Filip VI.

Vlna horúčav v Španielsku by sa mala po týždni zmierniť. Ešte v nedeľu po celej krajine teploty presahovali 40 stupňov Celzia alebo sa k tejto hranici blížili.

Horúčavy nad 40 stupňov vo Francúzsku i Portugalsku

Meteorológovia predpovedali extrémne vysoké teploty pre 15 francúzskych departmentov, ktoré vyhlásili stav najvyššej pohotovosti.

Teploty vo francúzskom departmente Landes v regióne Akvitánsko v pondelok podľa meteorológov presiahnu 42 stupňov. V Bretónsku, ktorému sa doposiaľ najhoršia vlna horúčav vyhla, môžu teploty stúpnuť na 40 stupňov Celzia.

V departmente Gironde pokračovali hasiči v boji s požiarmi, ktoré od utorka (12. 7.) zničili už takmer 11 000 hektárov lesa. Vedci tieto požiare pripisujú klimatickej zmene a predpovedajú častejšie i intenzívnejšie vlny extrémneho počasia v podobe horúčav a období sucha.

V Portugalsku bol vyhlásený stav vysokého rizika vzniku lesných požiarov na takmer celom území krajiny aj napriek napriek miernemu poklesu teplôt. Vo štvrtok dosiahli 47 stupňov Celzia, čo je tamojší rekord za mesiac júl.

Grécko taktiež bojuje s požiarmi

Hasiči na dovolenkármi obľúbenom gréckom ostrove Kréta v pondelok naďalej bojovali s požiarom, ktorý tam vypukol ešte v priebehu piatka (15. 7.).

Požiar sa už síce hasičom podarilo dostať pod kontrolu, stále však v niektorých oblastiach bojovali s plameňmi a žeravými uhlíkmi. V nasadení bolo 120 hasičov a 35 hasiacich vozidiel, napísal grécky denník Kathimerini.

Horelo však aj v iných oblastiach Grécka – hasiči len za uplynulých 24 hodín zaregistrovali 108 požiarov. Riziko vzniku lesných požiarov je lokálne hodnotené ako „veľmi vysoké“ na ostrovoch Kréta, Eubója, Samos a Lesbos, ako aj na severovýchode Peloponézskeho polostrova i v okolí gréckej metropoly Atény.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet