Na hlavný obsah

V Tunisku prebieha referendum k ústave, ktorá má posilniť právomoci prezidenta

Opozícia vyzvala na bojkot referenda.

V Tunisku prebieha referendum k ústave, ktorá má posilniť právomoci prezidenta
Tunisania počas protestu proti prezidentovi Kaísovi Saídovi pri príležitosti 10. výročia arabskej jari. Foto: TASR/AP

Tunisania majú v pondelok (25. 7.) možnosť vyjadriť sa prostredníctvom referenda k novej ústave, ktorá posilní prezidentské právomoci.

Prezident Kaís Saíd, ktorý práve pred rokom rozpustil parlament v záujme ukončenia politickej krízy a prevzal väčšinu právomocí, vyzval občanov na účasť. Opozícia, vrátane donedávna najsilnejšej parlamentnej strany An-Nahda, vyzvala na bojkot referenda.

Ľudia v ňom odpovedajú na otázku, či podporujú návrh novej ústavy. Pre uznanie výsledku netreba splniť žiadne kvórum. Tri hodiny po otvorení volebných miestností prišlo k urnám šesť percent tých, ktorí môžu hlasovať.

Prvé výsledky sa podľa agentúry AFP očakávajú najskôr v utorok (26. 7.). Volebné miestnosti sa uzavrú o 23.00 h SELČ.

Saíd zastavil demokratizáciu krajiny

Saíd po odovzdaní hlasu vyzval občanov, aby novú ústavu schválili a umožnili „ustanoviť novú republiku založenú na skutočnej slobode, skutočnej spravodlivosti a národnej cti.“

Podľa stanice BBC síce časť Tunisanov jeho kroky podporuje, ale zvyšok ich považuje za zradu revolučných udalostí začatých práve v Tunisku a označovaných za arabskú jar.

Tunisko patrí podľa viacerých medzi jedinú arabskú krajinu, ktorej sa po revolúcii podarilo zriadiť demokratické inštitúcie. Bol zvrhnutý bývalý prezident Zín Abidín bin Alí a Tunisko smerovalo k demokratickému systému.

Saíd však vlani tento trend zastavil, rozpustil parlament, odvolal premiéra aj vládu. Podľa kritikov nová ústava oslabuje parlamentný systém a sústreďuje moc v rukách prezidenta.

Zlá ekonomická situácia

Nová ústava, ktorú napísala Saídom vybraná skupina ľudí, dáva prezidentovi právo vymenovať predsedu vlády aj ministrov a podľa svojho uváženia ich odvolávať. Prezident bude potvrdzovať zákony a predkladať parlamentu legislatívne texty, ktoré bude považovať za prioritu.

Bývalý profesor práv Sádik Bilaja, ktorého Saíd poveril prípravou ústavy, konečný text neschválil. Podľa neho „otvára cestu k diktátorskému režimu.“

Opozícia a niektoré mimovládne organizácie tvrdia, že je nový základný zákon napísaný „na mieru Saídovi. Neumožňuje kontrolu moci a umožní vládu autoritatívneho prezidenta, ktorý sa nebude musieť nikomu zodpovedať.

Agentúra AFP napísala, že v Tunisku bude aj po referende pokračovať zlá ekonomická situácia, vysoká miera nezamestnanosti a rastúci počet chudobných občanov. Tunisko je na pokraji platobnej neschopnosti a rokuje s Medzinárodným menovým fondom o ďalšej pôžičke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet