Na hlavný obsah

Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na rieke Slaná

Envirorezort chce obnoviť pôvodný stav.

Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na rieke Slaná
Výtok banskej vody, ktorá znečisťuje rieku Slaná. Foto: TASR

V súvislosti so zhoršením stavu rieky Slaná v dôsledku vytekania banských vôd vyhlásila v stredu (20. 7.) vláda na návrh ministerstva životného prostredia mimoriadnu situáciu.

„Monitorovanie vplyvu na vodný tok Slaná v piatich profiloch preukázalo prekročenie limitných hodnôt ukazovateľov pre dosahovanie dobrého stavu vodných útvarov povrchových vôd,“ píše sa v návrhu envirorezortu.

Cieľom je podľa ministerstva vytvoriť podmienky pre prijatie nevyhnutných opatrení, aby sa tak zamedzilo ďalšiemu zhoršovaniu kvality vody v rieke Slaná.

Envirorezort na vládu predložil aj návrh opatrení, ako obnoviť pôvodný stav v rieke. Ministerstvo navrhuje zabezpečiť neprekročenie imisných limitov kvality vypúšťaných banských vôd, a to viacerými spôsobmi.

Napríklad čistením banských vôd a sedimentov koryta, ale aj revitalizáciou a elimináciou príčin vstupu kontaminovaných banských vôd.

„Zabezpečenie týchto opatrení si vyžaduje potrebný prieskum, vypracovanie potrebných odborných materiálov a analýz najlepších dostupných postupov potrebných na obnovenie pôvodného stavu povrchových vôd,“ dodáva rezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny