Na hlavný obsah

Voľby v Japonsku vyhrali podľa projekcií liberálni demokrati

Japonci volili do Snemovne poradcov.

Voľby v Japonsku vyhrali podľa projekcií liberálni demokrati
Na snímke volič vypĺňa hlasovací lístok pri voľbách do hornej komory parlamentu v Japonsku. Foto: TASR/AP

Doplňovacie voľby do hornej komory japonského parlamentu vyhrala podľa projekcií vládnuca Liberálnodemokratická strana (LDP). Oznámila to stanica NHK. Na čele strany bol v minulosti bývalý premiér Šinzó Abe, ktorý v piatok (8. 7.) prišiel o život pri atentáte. Voľby sa konali v nedeľu (10. 7.) v tieni tejto udalosti, ktorá bola tragická pre celé Japonsko.

Japonci volili do Snemovne poradcov, ktorá je hornou komorou parlamentu s menšími právami, ako má dolná komora. V nedeľu išlo o obsadenie 125 z 248 kresiel a víťazstvo LDP sa očakávalo.

Snemovňa poradcov schvaľuje zákony, ale dolná snemovňa ju môže prehlasovať. Členov volia na šesť rokov a zhruba polovica sa obnovuje pri voľbách konaných v trojročných intervaloch.

Voľby do hornej komory parlamentu sa v Japonsku považujú za referendum o podpore súčasnej vláde, poznamenala agentúra Reuters.

Prekonali predvolebné odhady

Podľa projekcie NHK by mohla vládnuca LDP so spojeneckou stranou Kómeitó získať 69 až 83 zo 125 volených kresiel. Predvolebné odhady hovorili o zisku 59 až 69 kresiel. Konečné výsledky by mali byť známe v pondelok (11. 7.).

Abeho zastrelil veterán námorníctva pri piatkovom predvolebnom zhromaždení na západe Japonska, kam Abe prišiel podporiť miestneho kandidáta LDP.

Dobrý výsledok pre LDP umožní lídrovi tejto strany a premiérovi Fumiovi Kišidovi realizovať jeho plán zvýšenia rozpočtu pre armádu a revíziu ústavy, čo sa Abemu za jeho pôsobenia vo vláde nepodarilo. Podľa projekcií si strany podporujúce ústavnú zmenu v hornej komore udržia dvojtretinovú väčšinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet