Na hlavný obsah

Z tesára herecký idol. Harrison Ford si získal srdcia divákov ako Han Solo či Indiana Jones

O svojich filmoch často hovorí s dešpektom.

Z tesára herecký idol. Harrison Ford si získal srdcia divákov ako Han Solo či Indiana Jones
Na snímke americký herec Harrison Ford. Foto: TASR/AP

Počas svojej úspešnej filmovej kariéry bol americký herec Harrison Ford vesmírnym pilotom Hanom Solom zo ságy Star Wars, archeológom Indianom Jonesom z ďalšej úspešnej filmovej série, detektívom pátrajúcim po ľudských replikantoch, ale aj hrdinom romantickej komédie.

Na konte má aj mnoho úloh akčných hrdinov. Od bývalého agenta CIA až po chirurga, ktorý pátra po skutočnom vrahovi svojej manželky. Ford, ktorý sa narodil 13. júla 1942, pritom v Hollywoode začínal ako tesár a stolár. Jeho osud zmenila zákazka pre Georgea Lucasa. V stredu (13. 7.) oslavuje okrúhle 80. narodeniny.

Sprvu bral almužnu, svoje filmy kritizoval

„Keď som začínal, nevedel som hrať. Bral som 150 dolárov týždenne a viac som si nezaslúžil. Nevedel som nič o hraní, nakrúcaní filmov,“ spomínal na svoje začiatky Ford. Pritom sa netají tým, že niektoré z jeho najúspešnejších filmov pre neho osobne zas tak veľa neznamenajú.

„Hlúpy – ale čarovne urobený film,“ opísal napríklad pôvodnú trilógiu ságy Star Wars, ku ktorej sa po rokoch vrátil ako otec jedného z hlavných hrdinov Bena Sola. Smrť synovou rukou v Star Wars: Sila sa prebúdza (2015) vtedy divákov šokovala.

A zatiaľ čo kritici i diváci dodnes obdivujú futuristický Blade Runner (1982) o detektívovi Deckardovi likvidujúcom ľudských replikantov ako perlu žánru sci-fi, Ford o ňom hovorí s dešpektom.

„Ten film sa mi nepáčil ani tak ani onak, so mnou alebo bezo mňa. Je pre mňa veľmi ťažké sa s ním nejako stotožniť,“ povedal pred rokmi o snímke režiséra Ridleyho Scotta. Po 35 rokoch sa síce k úlohe detektíva Ricka Deckarda vrátil, za kamerou však vtedy stál Denis Villeneuve. Ford totiž spoluprácu so Scottom odmietal, ako producent mu však neprekážal.

Zasahoval do scenárov

Aj vďaka úspechu Star Wars a Indianu Jonesa si Ford mohol už pred rokmi dovoliť zasahovať do scenárov. „Keď si myslím, že niečo nie je v poriadku, pokojne priplatím scenáristovi. Dám mu ešte jednu šancu, potom zoženú iného,“ opísal svoj prístup.

„Mám taký zvyk, že najskôr vyškrtnem všetky nepodstatné dialógy a začiatky a konce scén, ktoré v príbehu nie sú potrebné. Potom to začne viac šliapať,“ povedal Ford, ktorý tento spôsob uplatnil aj pri dráme Svedok. Za úlohu policajta, ktorý chráni malého chlapca – jediného svedka vraždy, získal v roku 1986 svoju jedinú oscarovú nomináciu.

Syn írskeho katolíka a ruskej židovky, ktorý prišiel na svet v Chicagu, sa o hereckej kariére rozhodol už počas univerzitných štúdií filozofie a anglickej literatúry. Sprvu sa však nemohol presadiť. A situácia sa príliš nezmenila ani po tom, ako sa v 22 rokoch presťahoval do Los Angeles.

Spočiatku totiž dostával len malé roličky, a tak aby uživil manželku a dvoch malých synov, začal pracovať ako tesár – samouk. Postavil napríklad nahrávacie štúdio pre brazílskeho hudobníka Sérgia Mendesa a zákazky mal aj z Hollywoodu, okrem iného od Georgea Lucasa.

Úlohy, ktoré ho katapultovali (aj) do vesmíru

A práve Lucas ho v roku 1973 obsadil do vedľajšej úlohy v snímke American Graffiti. Krátko na to mu ponúkol úlohu vesmírneho pašeráka Hana Sola v Star Wars (1977), ktorá ho katapultovala medzi superstars.

Lucas ako producent stál tiež pri Fordovej druhej najslávnejšej úlohe. Vtedy ho spolu s režisérom Stevenom Spielbergom obsadili do dobrodružstva profesora archeológie – Indianu Jonesa. Muža železných nervov, ktorý pátra, prenasledovaný nacistami či sovietskymi agentmi, po magickom artefakte, stvárnil Ford prvýkrát v roku 1981 vo filme Dobyvatelia stratenej archy.

Úlohu, s ktorou sa pôvodne počítalo pre Toma Sellecka, si Harrison Ford neskôr zopakoval vo filmoch Indiana Jones a chrám skazy (1984), Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989), kde si zahral so Seanom Connerym.

V roku 2008 mal premiéru film Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky – po dvoch dekádach od tretieho pokračovania ságy. V najbližších rokoch by malo prísť do kín piate a podľa všetkého posledné pokračovanie dobrodružstva neortodoxného archeológa. „Indiana Jones, to som ja. A bezo mňa skrátka nebude,“ povedal Ford pred nakrúcaním filmu, ktorý aj vzhľadom na jeho vek podľa všetkého nebude taký akčný ako predtým.

Filmov plných napätia a akcie má napokon za pol storočie kariéry na konte celé množstvo – Utečenec, Tichý nepriateľ, Vysoká hra patriotov, 48 hodín v Paríži či Air Force One. Zahral si aj v horore Pod povrchom po boku Michelle Pfeifferovej, v kombinácii westernu a sci-fi Kovboji a votrelci alebo v trileri K-19: Stroj na smrť, v ktorom hral veliteľa jadrovej ponorky.

Dobrodružný reálny život

Vyskúšal si aj komédiu Pracujúce dievča alebo romantiku Šesť dní, sedem nocí, v ktorej však tiež nechýbalo dobrodružstvo. Dobrodružným zážitkom sa však Ford nevyhýba ani v civilnom živote. Okrem pomerne obvyklej jazdy na motorke je jeho vášňou aj lietanie.

https://twitter.com/DAGOSPIA/status/1546820471316008963

„Mal som možnosť letieť azda so všetkým – počnúc F-16 a končiac veľkým ruským dvojplošníkom. Jednou z výhod slávy je, že sa vám občas naskytnú takéto príležitosti,“ spomínal herec, ktorého jeho koníček občas priviedol do problémov.

V roku 2015 si napríklad prešiel núdzovým pristátím na golfovom ihrisku a pristál poriadne pomlátený. O dva roky neskôr potom omylom pristál na vzletovej dráhe a len tesne minul lietadlo prepravujúce stovku pasažierov.

Očaril mnoho žien

Fordovým životom prešli mnohé ženy. Prvýkrát sa oženil v čase, keď sa usadil v Los Angeles. V 15-ročnom manželstve s Mary Marquardtovou sa mu narodili dvaja synovia. V roku 1983 si potom vzal Melissu Mathisonovú – scenáristku, ktorá sa okrem iného podieľala na filmoch E. T. Mimozemšťan alebo Kundun.

Tiež s ňou má dve deti (už zosnulého syna a dcéru) a aj s ňou sa nakoniec rozviedol. Tretíkrát sa oženil s herečkou Calistou Flockhartovou, ktorú preslávila úloha seriálovej právničky Ally McBealovej. S ňou vychoval jej adoptovaného syna Liama.

Nevyhýbali sa mu ani romániky. Pred rokmi sa s jedným z nich zverila novinárom napríklad herečka Carrie Fisherová, predstaviteľka princeznej Leiy zo ságy Star Wars. Vzťah medzi princeznou a Hanom Solom sa vtedy neodohral len na filmovom plátne.

„Počas týždňa sme boli Leia a Han a cez víkend Carrie a Harrison,“ povedala Fischerová pred šiestimi rokmi časopisu People. Ženatý Ford mal v tom čase 33 rokov a dve deti, Fisherová mala 19 rokov. Ich románik trval tri mesiace a skončil sa po dokončení nakrúcania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet