Na hlavný obsah

V obchodoch sa môžu predávať už len zálohované fľaše či plechovky

V piatok skončilo prechodné obdobie na dopredaj nezálohovaných obalov.

V obchodoch sa môžu predávať už len zálohované fľaše či plechovky
Na snímke zálohovanie plastovej fľaše. Foto: MŽ SR

Na pultoch obchodov sú od piatku (1. 7.) už len zálohové fľaše či plechovky. Obchodníci už môžu predávať nápoje len v takých jednorazových obaloch, ktoré sú zaradené do systému zálohovania.

Slovensko sa stalo prvou krajinou v strednej Európe, ktorá spustila zálohovanie jednorazových nápojových obalov. Po prvom pol roku od začatia možno konštatovať, že zálohovanie sa podarilo. Na konci júna počet PET fliaš a plechoviek, vrátených do tohto systému, prekročil hranicu 260 miliónov obalov.

Jedným z hlavných dôvodov spustenia zálohovania bola ochrana prírody. Vracanie plastových fliaš do žltých kontajnerov totiž dokázalo zabezpečiť zber približne polovice nápojových obalov. Tie zvyšné skončili často v prírode.

Zálohovanie má potenciál zabezpečiť viac než 90-percentnú návratnosť obalov. Tie sa vďaka recyklácii použijú na výrobu ďalších nápojových obalov. Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) spustiť celonárodný projekt takýchto rozmerov nebola jednoduchá úloha.

„Dnes si ale môžeme povedať, že ľudia to zvládli. Slovensko sa vďaka úspešnému etablovaniu systému môže stať inšpiráciou aj pre okolité krajiny,“ zhodnotil.

Podľa generálnej riaditeľky Správcu zálohového systému Márie Trčkovej každý obyvateľ vďaka systému zálohovania prispel k ochrane prírody na Slovensku. „Zálohovanie prinieslo na Slovensko významnú zmenu – ako spoločnosť si uvedomujeme zodpovednosť za krajinu,“ vyzdvihla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko