Na hlavný obsah

Zbabelá vražda, ohavné zabitie, veľká strata. Politici reagujú na Abeho úmrtie

Expremiér sa stal obeťou atentátu.

Japonský expremiér Šinzó Abe.
Japonský expremiér Šinzó Abe.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Úmrtie bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho je tragickou správou. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti, pričom vyjadril sústrasť jeho rodine a japonskému ľudu.

„V najdlhšie slúžiacom povojnovom premiérovi Japonska stratil demokratický svet jednu z výrazných osobností, ktoré spoluformovali medzinárodné spoločenstvo a bezpečnosť založenú na pravidlách, dialógu a práve,“ napísala.

Šok a smútok z atentátu a úmrtia Abeho vyjadril na twitteri aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). „V mene vlády, slovenského ľudu a v mojom mene by som chcel vyjadriť solidaritu s japonskou vládou a ľudom a úprimnú sústrasť rodine Šinzóa Abeho,“ uviedol.

Reakcie zo sveta

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová označila vraždu expremiéra za brutálnu a zbabelú. O Abem povedala, že ide o veľkého demokrata a šampióna multilaterálneho usporiadania sveta.

„Nikdy nepochopím brutálne zabitie tohto veľkého muža. Japonsko, Európania smútia s vami,“ napísal na twitteri predseda Európske rady Charles Michel.

Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že atentát na japonského expremiéra ho šokoval a hlboko zarmútil. Taktiež vyjadril sústrasť rodine a japonskému ľudu. „Stojíme blízko pri Japonsku v týchto ťažkých hodinách,“ dodal.

Britský premiér Boris Johnson ocenil vodcovstvo zavraždeného japonského expremiéra a uistil, že Spojené kráľovstvo „v tomto temnom a smutnom čase“ stojí pri Japonsku. Správy o smrti Abeho prijal s „neskutočným zármutkom,“ dodal.

„Som hlboko zarmútený z tohto ohavného zabitia Šinzóa Abeho, ochrancu demokracie a môjho mnohoročného priateľa a kolegu,“ napísal na twitteri generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Úradujúci japonský premiér Fumio Kišida v súvislosti s Abeho zabitím v piatok uviedol, že „nenachádza slová“, približuje AFP.

„Modlil som sa za záchranu jeho života, napriek tomu som sa dozvedel o jeho smrti. Je to skutočne poľutovaniahodné. Nenachádzam slová. Vyjadrujem svoju úprimnú sústrasť a modlitby, nech jeho duša odpočíva v pokoji,“ povedal Kišida v emotívnom prejave novinárom.

Vizionársky vodca a japonský vlastenec

Americký prezident Joe Biden podľa AFP povedal, že je „šokovaný, pobúrený a hlboko zarmútený“.

„Pre Japonsko a pre všetkých, ktorí ho (Abeho) poznali, je to tragédia,“ uviedol Biden vo vyhlásení. „USA stoja v smútku pri Japonsku. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine,“ dodal šéf Bieleho domu.

Bývalý americký prezident Barack Obama nazval Abeho „priateľom a dlhoročným partnerom“. Povedal, že zavraždený expremiér bol „oddaný krajine, ktorej slúžil, ako aj mimoriadnemu spojenectvu medzi USA a Japonskom“.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken označil Abeho za vizionárskeho vodcu, ktorý posilnil vzťahy medzi dvoma spojencami – Japonskom a USA.

Blinken to v súvislosti s úmrtím japonského expremiéra povedal na stretnutí s rezortnými partnermi z Japonska a Južnej Kórey na ministerskej schôdzke krajín G20 na indonézskom ostrove Bali.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zasa vyhlásil, že Japonsko prišlo o veľkého premiéra, ktorý „zasvätil život svojej krajine a pracoval na stabilite vo svete“.

Zármutok v súvislosti s úmrtím japonského expremiéra vyjadril v piatok prostredníctvom svojho hovorcu Dmitrija Peskova aj Kremeľ, ktorý ho označil za „naozajstného japonského vlastenca“.

Ruský prezident Vladimir Putin označil Abeho smrť za „nenahraditeľnú stratu“. Putin v telegrame pre Abeho rodinu označil japonského expremiéra za „výnimočného štátnika“, ktorý urobil mnoho pre vývoj „dobrých susedských vzťahov“ Ruska a Japonska.

Jeden z najdôležitejších lídrov moderného Japonska

Izraelský premiér Jair Lapid označil zosnulého premiéra za „jedného z najdôležitejších lídrov moderného Japonska“ a pravého priateľa Izraela. Prezident Jicchak Herzog zas vo vyhlásení uviedol, že je „zhrozený z opovrhnutiahodnej vraždy Šinza Abeho, jedného z najvýznamnejších japonských vodcov modernej doby“.

„Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalej rodine a japonskému ľudu, ktorí prišli o najdlhšie slúžiaceho premiéra a uznávaného politika v histórii japonskej ústavy,“ uviedol vo vyhlásení juhokórejský prezident Jun Sok-jol s tým, že streľba, pri ktorej zomrel je „neprijateľný zločin“.

Indický premiér Naréndra Módí oznámil, že si v krajine Abeho uctia v sobotu celonárodným smútkom. Abe bol „impozantným globálnym štátnikom, vynikajúcim vodcom a pozoruhodným správcom,“ povedal okrem iného predseda indickej vlády.

Abe bol „veľký priateľ a spojenec Austrálie“, uviedol tamojší premiér Anthony Albanese. „Smútime s vami,“ odkázal Japoncom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet